Do zadnje kaplje
Evropska komisija naj bi danes sprejela mnenje o predlogu Pravilnika o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline, ki ga je ministrstvo za kmetijstvo decembra poslalo Evropski komisiji in državam članicam Evropske unije. Sprejetju pravilnika v Italiji nasprotujeta Konzorcij proizvajalcev balzamičnega kisa iz Modene in združenje italijanskih kmetov Coldiretti. Italijanske pridelovalce balzamičnega kisa moti, da lahko proizvajalci v Sloveniji, kot trdijo na italijanski strani, po pravilniku katero koli mešanico vinskega kisa in mošta označijo kot balzamični kis. To pa po mnenju turbokmetov s severa Apeninskega polotoka ni v skladu z njihovim zaščitenim patentom balzamičnega kisa.
V Evropski komisiji odločitve sicer še niso sprejeli, za Radio Študent pa so potrdili, da se danes izteče rok, do katerega morajo sporočiti morebitne pripombe na pravilnik. Predlog novega pravilnika o kakovosti kisa je ministrstvo za kmetijstvo komisiji poslalo zgolj zato, ker se je spremenil Zakon o kmetijstvu, ki je pravna podlaga pravilnika. Po besedah ministrstva se regulacija balzamičnega kisa vsebinsko z novim pravilnikom sploh ne spreminja.
Iz primerjave osnutka novega pravilnika in pravilnika, ki je v veljavi od leta 2004, je razvidno, da ministrstvo za kmetijstvo določb o balzamičnem kisu ni spreminjalo. Spremenil se je le vrstni red členov. Namesto v 16. členu pravilnika se določba o balzamičnem kisu po novem nahaja v 14. členu.
Po mnenju direktorja Konzorcija za zaščito balzamičnega kisa iz Modene Federica Desimonija je najbolj problematičen 14. člen pravilnika, v katerem piše, da se kot balzamični kis lahko označi produkt, četudi vsebuje zgoščene ali nezgoščene sadne sokove ter mošt. Pri tem pa ni nujno, da ime kisa vsebuje podatek o tem, da ta balzamični kis vsebuje dodatke. Več Federico Desimoni.
Desimonija skrbi predvsem zaščita poimenovanja, s katero bi se morala v vsakem posamičnem primeru ukvarjati nacionalna sodišča. Poimenovanji balzamični kis ali aceto balsamico namreč lahko spominjata na ime patentiranega proizvoda Aceto balsamico di Modena. Za primerjavo izpostavi težavo z imenom gorgonzola.
Toda vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za hrano in ribištvo, Ana Le Marechal Kolar, poudarja, da splošna oznaka “balzamični kis” ni patentirana, kar je leta 2019 v primeru sodnega spora italijanskega in nemškega podjetja že razsodilo Evropsko sodišče.
Slovenski pravilnik ne določa, da mora ime balzamičnega kisa vsebovati tudi sestavine kisa. Desimoni pa meni, da bi jih moralo. Če je kis pridelan z dodatkom grozdnega mošta, bi to po njegovem moralo biti vključeno v ime kisa. V nasprotnem primeru gre po njegovem za imitacijo balzamičnega kisa iz Modene, saj ni specifično napisano, katere sestavine so uporabljene. Marechal Kolar odgovarja.
Balzamični kis, ki ni narejen na enak način kot kis iz Modene, lahko najdemo tudi v drugih državah Evrope. Celotno ime, skupaj s krajem, je v tem primeru zaščiteno.
Za mnenje smo povprašali tudi Miho Isteniča, ki se sicer primarno ukvarja s proizvodnjo penin, njegovo podjetje pa letno proizvede tudi okrog 2000 steklenic. Razlika med slovenskim in severnoitalijanskim balzamičnim kisom je po njegovi razlagi predvsem v vrsti grozdja, iz katerega je.
Toda Desimoni vztraja, da poimenovanje balzamični ne označuje arome ali okusa kisa, temveč je oznaka, ki si jo na severu Italije pripisujejo zaradi svoje zgodovine.
Če bo predlog pravilnika, kot je v veljavi že od leta 2004, ne da bi prej zmotil Italijane, sprejet, Konzorcij napoveduje tožbo.
Istenič meni, da gre pri balzamičnem kisu za zakonsko dovoljen izraz, ki ga uporabljamo že vrsto let, in da prodaja na trgu ne pomeni nobene grožnje italijanskemu trgu.
ODPOVED: OFFsajd sta okisala Martin in vajenka Nicol.
L: Eva
Dodaj komentar
Komentiraj