Druga stran olimpijske kolajne

Oddaja
olimpijske
8. 1. 2024 - 17.00
 / OFFsajd

Francosko vrhovno sodišče je konec leta odločilo, da o legalnosti zahteve upravljalca pariških študentskih domov, znanega kot Crous, ne bo razsojalo. S tem je najvišje upravno sodišče omogočilo izpraznitev 3000 študentskih nastanitev v francoski prestolnici za zagotovitev nastanitvenih kapacitet poletnim olimpijskim igram. Pariške oblasti na ulice ne mečejo le študentov, ampak pospešeno praznijo tudi skvote, v katerih prebivajo marginalizirane skupnosti, denimo migrantske in romske. 

O izseljevanju prebivalcev favel zaradi prostorskih potreb olimpijskih iger.
 / 4. 6. 2015

Malo pred sončnim vzhodom lanskega 26. aprila se je sto policistov lotilo eviktiranja okoli 400 migrantov, večinoma iz Sudana in Čada, ki so zaskvotali zapuščeno tovarno cementa Unibéton na območju L'Île-Saint-Denis na severu Pariza. Deložacija je sledila odločitvi sodišča iz oktobra 2020, izvedli pa so jo kljub temu, da so ljudje v stavbi živeli tri leta. Sodišče je ob svoji odločitvi zatrdilo, da je lokacija neprimerna za življenje in predstavlja tveganje za stanovalce. Skvot stoji nekaj sto metrov od lokacije olimpijske vasi. Posameznim aktivističnim skupinam, kot je organizacija Utopia 56, so vodje gradbenih del priznali, da je bil skvot deložiran zaradi gradnje športne vasi na olimpijskih in paraolimpijskih igrah v Parizu, ki se začnejo 26. julija. Kako je potekala evikcija migrantov iz stavbe Unibétona in kje so eviktirani danes, opiše Cole Stangler, novinar in avtor knjige o gentrifikaciji francoske prestolnice z naslovom »Pariz ni mrtev«. 

Stangler

Gre samo za en primer od mnogih. Lani so oblasti v L'Île-Saint-Denisu zaprle približno 80 skvotov. Agencija Reuters je našla naslove 32 zaprtih skvotov, od katerih jih je bilo 13 znotraj dveh kilometrov od glavnega olimpijskega prizorišča. V departmaju Seine-Saint-Denis, ki leži na severovzhodu ožjega Pariza, je več kot polovica vseh objektov, ki jih bodo namenili za olimpijske igre. Gre za najrevnejši departma Francije. Poleg migrantov je tam policija na ulice vrgla več kot 700 Romov.

Podjetje Solideo, ki je zadolženo za zagotovitev olimpijske infrastrukture, je obljubilo, da bodo, citiramo, »po zaključku iger namestitve za športnike preoblikovali in ustvarili živahno sosesko, ki je na voljo vsem. Soseska bo vsebovala družinske in študentske namestitve, od teh bo 25 do 40 odstotkov socialnih stanovanj, pri čemer se bo delež razlikoval po občinah.« Konec citata. Stangler razloži, zakaj te obljube niso tako solidarne, kot se morda zdijo. 

Stangler

Gentrifikacija getoiziranih predelov Pariza, ki jo imajo mestne oblasti v načrtih več kot desetletje, se je dobro ujela s projektom olimpijskih. Evikcije in splošna stanovanjska stiska so po mnenju Stanglerja splošen trend olimpijskih iger po vsem svetu

Stangler

O izkoriščanju srbskih delavcev v ruskem Sočiju
 / 27. 1. 2014

Francoski senat je junija lani sprejel zakon, ki je povečal kazni za skvoterje in najemodajalcem olajšal izselitev najemnikov, ki zamujajo s plačilom. Po spremembi zakona lahko lastniki stanovanj najemnike v primeru, da jim niso plačali najemnine, deložirajo brez sodnega postopka. Parlament je konec leta sprejel tudi spremembe migrantske zakonodaje, s katerimi je vlada predsednika Emanuela Macrona zmanjšala dostop do socialne pomoči za tujce, zaostrila pravila za tuje študente, uvedla migracijske kvote in otežila pridobitev francoskega državljanstva otrokom nedržavljanov, rojenim v Franciji. Zakon določa tudi, da lahko osebe z dvojnim državljanstvom, obsojene zaradi hudih kaznivih dejanj proti policiji, izgubijo francosko državljanstvo. Tako se je z olimpijskimi igrami lepo ujela tudi protimigrantska politika, ki jo v maniri največjih evropskih desničarjev vodi Macron.

Stengler

Govorili smo tudi z Merlejem, prebivalcem Pariza, ki olimpijske igre vidi kot izgovor francoske vlade in pariške občine za gentrifikacijo in vršenje protimigrantskih politik

Merle

Negativne posledice olimpijskih iger
 / 1. 3. 2010

Zaradi olimpijskih iger bodo na ulici – ali doma pri starših – tudi študentje. V zameno za njihovo izselitev je ministrstvo za visoko šolstvo vsakemu študentu obljubilo odškodnino v vrednosti 100 evrov in dve vstopnici za olimpijske igre. Odškodnina pa ne more pokriti cen najemnine za stanovanja na nepremičninskem trgu, kjer je po informacijah Sindikata študentov za manjše stanovanje v Pariz treba odšteti najmanj 400 evrov na mesec. Evikcijo študentov komentira Merle. 

Merle

Da olimpijsko vas gradijo ravno v Saint-Denisu, jasno kaže, kakšen je pravi namen francoskih oblasti na območju. Olimpijske igre Francija izkorišča kot priložnost za dokončno gentrifikacijo mesta in socialno čiščenje prestolnice. Francoska država je z evikcijami še enkrat pomensko zakoličila stebre liberalizma: svoboda le za najemodajalce, enakost zgolj med privilegiranimi, bratstvo pa med kapitalom in elito.

 

Hvala tudi Perotu za pomoč.

Foto: Le revers de la médaille

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

(y)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.