20. 12. 2021 – 17.00

Dve bolhi na en mah

Audio file

V Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice so se odločili ukiniti sejem rabljenih vozil in bolšji sejem, ki sta potekala na Cesti dveh cesarjev v bližini zbirnega centra Snage. Prodajo rabljenih vozil je organiziralo kar Javno podjetje, bližnje zemljišče pa je oddalo Tomažu Grmovšku oziroma njegovemu podjetju Fiera. Organizatorji bolšjega sejma so se tako v preteklosti zanašali na stranke, ki so v bližini kupovale rabljena vozila, nato pa po nakupih zašle še na sejem.

Vodja sektorja parkirišč pri Javnem podjetju Beno Simonič, ki si do zaključka redakcije oddaje ni uspel vzeti časa za odgovore na naša vprašanja, je za časopis Dnevnik odločitev za ukinitev sejmov utemeljil z upadanjem števila strank. Prodajo rabljenih vozil so namreč po njegovih besedah skoraj v celoti preselili na splet. Tako je po podatkih Javnega podjetja že pred epidemijo covida-19, ki je seveda slabo vplivala tudi na sejma na Cesti dveh cesarjev, število prodajalcev in obiskovalcev sejma rabljenih vozil močno upadlo. Še leta 2016 je sejem rabljenih vozil obiskalo skoraj 35 tisoč kupcev, leta 2019 pa okrog 25 tisoč. Toda zares drastično je število obiskovalcev upadlo šele ob omejitvah, povezanih z epidemijo, saj je avtomobilski sejem v letu 2020 obiskalo le še približno 10 tisoč ljudi. Upadanje števila obiskovalcev beležijo tudi na bolšjem trgu. Situacijo je za Radio Študent opisal prodajalec Jože.

Izjava

Močno so bolšji sejem prizadeli šele epidemija in omejitveni ukrepi za njeno zamejevanje. 

Izjava

Po trditvah organizatorja sejma Tomaža Grmovška so vse ukrepe za varovanje zdravja izvajali vestno, vendar je to prizadelo obisk.

Izjava

Razlog za prekinitev sodelovanja je po mnenju upravitelja sejma to, da ima Javno podjetje, ki je najemodajalec prostora za bolšjak na Cesti dveh cesarjev, v prihodnosti drugačne načrte za izkoriščanje tega prostora. Pri podjetju sicer teh načrtov nismo uspeli preveriti.

Izjava

Vodja sektorja parkirišč Beno Simonič je za Dnevnik kot enega od razlogov za prekinitev sodelovanja z Grmovškom navedel tudi, »da so prodajni prostori na bolšjem sejmu neprimerni, saj se je večina prodaje izvajala s tal«. Grmovšek odgovarja, da je to izjava nekoga, ki ne pozna bolšjih sejmov. Na stojnicah so imeli namreč razporejene manjše predmete, na tleh pa le večje zaradi preglednosti. Prodajalec Jože pa je odgovoril tako:

Izjava

Kakor je opisal naš sogovornik, ki je na ljudskem bolšjaku prodajal dve desetletji, je prednost bolšjega trga na Cesti dveh cesarjev bila njegova cenovna ugodnost. Cena stojnice se je gibala med 6 in pol do 10 evrov, odvisno od velikosti stojnice. Za prostor ob Ljubljanici naj bi prodajalec odštel okoli 25 evrov. Po besedah prodajalca Jožeta je prednost bolšjega sejma na Cesti dveh cesarjev tudi ta, da se je sejma kot prodajalec lahko udeležil vsak brez predhodne prijave. V primerjavi s sejmom starin ob Čevljarskem mostu so namreč tam prodajali tako rekoč kramo, kakor se je izrazil.

Izjava

Do zaprtja bolšjega sejma na Cesti dveh cesarjev sta v Ljubljani ločeno obratovala dva bolšja sejma. Nedeljski bolšji sejem starin, ki ga najdemo ob Ljubljanici pri Čevljarskem mostu, pa je bil pred več kot tremi desetletji z zdaj zaprtim sejmom še združen. V podjetju Euro Varia, upravitelju nedeljskega bolšjega sejma starin ob Čevljarskem mostu, so nam pojasnili, da je razlog za odcepitev od prvotnega bolšjega trga razlika v vsebini prodaje, zametek današnjega trga starin pa sega v leto 1992. Zgodovino bolšjega trga povzame Grmovšek.

Izjava

Tudi bolšji sejem v centru Ljubljane sicer trenutno zaradi omejitev ob epidemiji ne obratuje, sporočili pa so nam, da tudi oni beležijo velik upad števila obiskovalcev. Ker je Grmovšek napovedal iskanje novega prostora za svoj bolšji sejem, smo ga vprašali, ali obstaja možnost združitve obeh bolšjih sejmov kar na lokaciji ob Čevljarskem mostu.

Izjava

Prodajalec, s katerim smo se pogovarjali, je drugačnega mnenja.

Izjava

Pomen bolšjih trgov je po mnenju večletnega prodajalca ponovna uporaba na prvi pogled odpadnih reči. Bolšjak pri smetišču je bil neugleden in nereguliran, kar nista pridevnika, s katerima se občina Ljubljana rada postavlja. Sploh ne v zadnjih desetletjih.

OFFsajd sta pripravila vajenka Magdalena in Martin.

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.