Ekonomsko podkupovalni program

Oddaja
16. 1. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

V zatrepni dolini v zahodni Suhi krajini se začne tok slovenske reke lepotice Krke. Ovinkasto, a močno in nezadržno teče preko celotne Dolenjske, kjer se v Brežicah izlije v Savo. Vendar bistrost in lepota reke ne moreta kosati z dosegom farmacevtskega podjetja, ki je prevzelo njeno ime. Blagovna znamka Krka se razliva od atlantskih obal Združenih držav Amerike do tihooceanskih zalivov na Kitajskem. 

Do kdaj se bo na Slovenskem nadaljevalo kapitalsko-politično plenjenje države?
 / 27. 11. 2013

Med Krkinimi podjetji po celotnem svetu pa po svojih nezakonitih praksah izstopa ena družba, so zapisali v uradni izjavi za medije. Izpostava Krke v deželi Sedmograški, ki jo bolje poznamo po latiniziranem imenu Romunija, zdravil ne proizvaja, temveč jih le trži - in vse, kar je z njimi povezano. Zaposleni v romunski veji so bili pri tem sila iznajdljivi, saj so se odločili za oseben pristop s korupcijo. Številni zdravniki pa so v zameno za priboljške z veseljem množično predpisovali Krkine izdelke, druge pa zanemarjali. Sumljive prakse romunskega dela delniške družbe Krka sta razkrila novinarja romunskega časopisa Libertatea Cătălin Tolontan in Alexandra Nistoroiu. Slednja opiše, kako je Krka celo desetletje premagovala konkurente na romunskem trgu.

Izjava

V manjšem merilu je podkupovanje potekalo tako, da je ˝prodajni agent˝ stkal pristne vezi z zdravniki in jih poskušal ˝prepričati˝, naj prodajo več Krkinih izdelkov. Sprva so jim plačevali na roko, nato so korupcijo prestrukturirali v sponzorstvo. To je bilo vedno približno v višini 10 odstotkov od prodanih Krkinih izdelkov, velikokrat pa v obliki brezplačnih počitnic. V zadnji fazi so prirejali konference, na račun katerih so lahko zdravnikom izplačevali honorarje. Kakorkoli, zdravniki so v treh mesecih zaslužili do 500 evrov podkupnine. 

Izjava

H korupcijski strategiji pa je pri prevzemanju romunskega trga pripomoglo več kot desetletje dolgo subvencioniranje znamenite kapsule starostnikov in študentov - Bilobila. 

Izjava

Farmacevtska afera pa je le simptom zelo slabega stanja romunskega zdravstva, ki je, kot pojasni Nistoroiu, po vseh kazalnikih eno najslabših v Evropi.

Izjava

Nistoroiu opozarja, da so zdravnike podkupovali vsi zaposleni, okoli 150 njih iz romunske podružnice Krka, na drugi strani pa je sodelovalo na stotine zdravnikov iz celotne Romunije. 

Izjava

O odločitvi romunskega ustavnega sodišča in romunskih protikorupcijskih naporih
 / 31. 5. 2018

Medtem iz Novega mesta zagotavljajo, da za nezakonitosti niso vedeli in bodo ukrenili vse, da zaustavijo in sankcionirajo vse, ki so pri tem sodelovali. A Romunija je pred dvema letoma nekoliko zaostrila zakonodajo o sponzoriranju, zato je bilo več Krkinih koruptivnih izdatkov obdavčenih. Posledično je prišlo do odpuščanja podkupljevalcev in informacije so pričele curljati na površje. Nekdanji podkupljevalci pa so s korupcijo povezali tudi vodstvo slovenske Krke d. d. 

Izjava

Vodstvo romunske Krke pa izjav ni hotelo podati. Novinarja Libertatea sta se tik pred objavo zgodbe tudi sama udeležila letnega sestanka podjetja v Sovati. Tam so ju napotili na tiskovno predstavništvo novomeške Krke.

Izjava

Kljub skrivnostnim odgovorom vodstva je bila korupcija očitna. To dokazuje več kot sto strani dokumentov, pravzaprav Excelovih datotek, v katere je romunska Krka beležila koruptivne odlive, čas amortizacije podkupnin in sploh vse, kar je koruptivnega. Tudi geografsko so organizirali svojevrstno razdelitev Romunije na 22 distriktov.

Izjava

pesti belih moških
O popolnem prenosu plačevanja socialnih in zdravstvenih prispevkov na delavce.
 / 31. 10. 2017

Medtem ko se je romunska zakonodaja v desetletju Krkinega podkupovanja prilagodila farmacevtski korupciji, so institucije pregona postopek sprožile šele po zaključku novinarske preiskave. Nistoroiu povzame odziv romunskih oblasti.

Izjava

Zaenkrat je to največja farmacevtska afera v Romuniji, seveda pa ne prva, zagotavlja Nistoroiu.

Izjava

Korupcija v javnem zdravstvu pa je veliko večja težava kot gospodarska nekonkurenčnost Krke in odliv dobičkov iz Romunije. Nistoroiu opozarja na škodo, ki jo je korupcija povzročila zdravstvu.

Izjava

Romunom priporočamo dvojni odmerek Bilobila, da ne pozabijo na afero. Pa tudi sicer. Škoditi ne more.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness