Enotna Evropa ali enotna Irska

Aktualno-politična novica
18. 10. 2018 - 15.00
 / OFFsajd

Izstopna pogajanja Velike Britanije iz Evropske unije in poskusi destabilizacije britanske vlade
 / 13. 7. 2018

Na vrhu Evropske unije, ki poteka danes in včeraj, bi morali začrtati pot do zaključka pogajanj o izhodu Združenega kraljestva iz Evropske unije. To se ni zgodilo zaradi zapletov pri dogovoru o tem, kako naj bo izgledala meja med Republiko Irsko in Severno Irsko. Razhajanja o tem vprašanju vedno bolj zaznamujejo pogajanja o brexitu. Rezultat včerajšnje delovne večerje, ki se je precej neevropsko končala že ob pol enajstih, opiše bruseljski dopisnik časnika Delo Peter Žerjavič.

Izjava

Po večerji so številni prisotni povedali, da britanska premierka Theresa May ni povedala nič novega. Nemška kanclerka je srečanje komentirala s tem, da je ugotovila, da so pogajanja obstala na mrtvi točki. Novembra je bil predviden izredni vrh Evropske unije, na katerem naj bi bil sklenjen dokončni dogovor o  brexitu, a se to očitno ne bo zgodilo. Kako bodo torej pogajanja potekala naprej?

Izjava

Sedaj, ko so se pogajanja med Londonom in Brusljem prevesila v sklepno fazo, se je za največji problem izkazalo vprašanje kopenske meje med Severno Irsko, ki je del Združenega kraljestva, in Republiko Irsko. Pomen tega vprašanja razlaga Paul Taggart z Univerze Sussex, ki poudarja, da težavnost tega vprašanja ne bi smelo biti presenečenje.

Izjava

Na tnalu je usoda severnoirske meje
 / 28. 11. 2017

Možnosti, da bi na tokratnem vrhu evropski voditelji dosegli preboj v pogajanjih o brexitu, so se močno zmanjšale že v nedeljo, ko je britanski minister, odgovoren za pogajanja, Dominic Raab nenapovedano odpotoval v Bruselj na pogovor z evropskim pogajalcem Michaelom Barnierom in mu povedal, da tako imenovana backstop rešitev, ki jo predlaga Evropska unija, za London ni sprejemljiva. Po tem predlogu bi v primeru, da glede meje ne bi bil dosežen nikakršen dogovor, Severna Irska ostala del evropske carinske unije, medtem pa bi Velika Britanija iz nje izstopila. Severna Irska bi ohranila tudi večino pravil, ki zagotavljajo skupni evropski trg.

London in Bruselj sta oba pristala na tako imenovani backstop decembra lani, kmalu pa so se začela pojavljati razhajanja o tem, na kaj se rešitev sploh nanaša. Evropska unija jo predlaga zgolj za primer Severne Irske, kar je nesprejemljivo za unioniste na Severnem Irskem, ki ne želijo nikakršnega rahljanja vezi med Severno Irsko in Veliko Britanijo, Theresa May pa bi enak princip rada uporabila za celotno Združeno kraljestvo. Če ni dogovora, torej ostane cela država v carinski uniji, čemur pa spet nasprotujejo evroskeptiki v vladajoči Konservativni stranki.

Položaj Therese May še dodatno zapleta dejstvo, da vodi zgolj manjšinsko vlado, ki se za podporo zanaša na unionistične poslance iz Severne Irske. Taggart:

Izjava

Evropska unija je enotno podprla irsko zahtevo po tem, da irskega otoka ne sme presekati meja. Prav tako so si na kontinentu enotni o podpori nedotakljivosti enotnega evropskega trga. V Bruslju zato ne vidijo alternative sedaj predlaganim rešitvam. Žerjavič:

Izjava

Na evropski strani številni diplomati krivdo za počasnost pogajanj valijo na razprtije znotraj Konservativne stranke. Evroskeptični del stranke je namreč močno skeptičen do premierke Therese May. Vlado je poleti zapustilo več evroskeptičnih ministrov. Moč notranje opozicije premierki oriše Taggart:

Izjava

Opozicijska laburistična stranka se ni želela preveč izpostavljati v pogajanjih o brexitu.

Izjava

Kot ugotavlja Paul Taggart, pa pravo vprašanje za Thereso ni, kako najti rešitev za vprašanje statusa meje na irskem otoku in glede drugih vprašanj, kot so migracije in status evropskih državljanov v Združenem kraljestvu.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness