Erdoganova pest

Oddaja
9. 9. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana še vedno pesti razočaranje nad tem, da je njegova Stranka za pravičnost in razvoj, krajše AKP, na junijskih volitvah prvič po trinajstih letih dobila manj glasov in ni osvojila večine v parlamentu, s čemer se mu je kot pesek med prsti izmuznila tudi možnost za vzpostavitev predsedniškega sistema v državi, ki bi njegov položaj znatno okrepil. Olja na ogenj razočarnja Stranke za pravičnost in razvoj pa je prililo tudi zmagoslavje ob osvojitvi 80 parlamentanih sedežev Stranke ljudske demokracije, prokurdske stranke, ki je dobro organizirana po vsej državi, ne le na jugovzhodu države, kjer živi večina turških Kurdov in danes predstavlja tretjo najpomembnejšo politično silo v državi. Erdoganovo razočaranje se je prelevilo v bes, zaradi katerega vsakodnevno umira čedalje več političnih oporečnikov, Kurdov, civilistov, vojakov in policistov.

Ker predsedniku Stranke za pravičnost in razvoj Ahmetu Davutogluju ni uspelo formirati vlade, se Turčiji 1. novembra obetajo nove parlamentarne volitve. Situacijo nam objasni turški novinar Duran Ragip:

Izjava

A medtem ko podpora Stranki ljudske demokracije narašča, podpora Erdogenovi Stranki za pravičnost in razvoj pada. Ragip:

Izjava

Vse kaže, da Stranka za pravičnost in razvoj v boju za glasove ne bo izbirala sredstev. V državi trenutno potekajo boji tako med turškimi silami in prepovedano Kurdsko delavsko stranko, o čemer smo že poročali, kot tudi odkrito nasilje med provladnimi skupinami, podporniki Erdogana in opozicijo.

Izjava

Privrženci skrajne desnice s plapolajočimi turškimi zastavami v rokah napadajo pisarne Stranke ljudske demokracije v več mestih po državi. Sinoči naj bi zagorelo ali bilo na kak drug način poškodovano 6 poslopij, v zadnjem tednu kar 127:

Izjava

Tarča dveh napadov, v tem primeru provladnih skupin, sta bili tudi poslopji časopisne hiše Hurryet. Zakaj, pojasni Ragip:   

Izjava

Vodstvo Stranke za pravičnost in razvoj poziva k umiritvi razmer, tako na primer Davutoglu prek twitterja ljudi poziva k opustitvi nasilja, saj da bo država razmere uredila. A Stranka ljudske demokracije ostaja prepričana - in v tem ni osamljena - da za napadi stojita predsednik vlade Davutogluju in predsednik države Erdogan.

Izjava

V državi je pod vplivom vladajoče AKP tudi vojska, sicer dolga desetletja od politike avtonomni branik reda. Po besedah Ragipa ta glede na prenekatere aretacije generalov, ki so sledile obtožbam o terorističnem delovanju vojske s strani AKP, ne deluje več avtonomno in od nje ne gre pričakovati upiranja eskalaciji nasilja

Izjava

Avtonomna ali ne, turška vojska je na območjih na jugovzhodu države, kjer administrativne funkcije zasedajo pripadniki Stranke ljudske demokracije, razglasila območja s poostrenim nadzorom. Izvoljeni predstavniki so se na to odzvali z razglasitvijo avtonomije:

Izjava

V želji zaščititi svoje domove pred nasiljem turške vojske na obočjih s poostrenim nadzorom so kurdske oborožene skupine na ulicah postavile barikade in namestile patrulje.

Izjava

Represija vojske na območjih na juhovzhodu države je tako velika, da se poraja dvom o možnosti izvedbe svobodnih in transparentnih volitev 1. novembra. Ragip:

Izjava

Do novembrskih volitev preostaja še kar nekaj časa, ostaja pa zgolj upanje, da nabiranje političnih točk in zatiranje opozicije ne bo še nadalje eskaliralo.

 

OFFSAJD sta pripravila Janković vajenka Katja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness