EU, get your ships together!*

Aktualno-politična novica
24. 9. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Ko je Center za usklajevanje in reševanje na morju ladji Ocean Viking danes vendarle dovolil vpluti v pristanišče Messina na Siciliji, je presekal petdnevno agonijo 182 rešenih prebežnikov, med katerimi je bilo šest otrok in nosečnica, ter članov organizacij SOS Mediterranee in Zdravniki brez meja. Čeprav mednarodna in pomorska zakonodaja določata, da se rešeni na morju nemudoma izkrcajo na varnem mestu, sta bila hitro reševanje življenj in primerna oskrba migrantov prej izjema kot pravilo. K temu je občutno pripomogla tudi pravno najmanj vprašljiva praksa držav, v prvi vrsti Italije pod vodstvom nekdanjega notranjega ministra Mattea Salvinija, ki pred izdajo dovoljenja za vplutje ladij z rešenimi prebežniki – ne pa tudi za njihovo izkrcanje – zahtevajo načrt porazdelitve migrantov med državami, ki bi jih bile pripravljene sprejeti.

Tovrstna birokracija, v okviru katere poteka obravnava vsakega posameznika, je dolgotrajna in nepotrebno podaljšuje stanje negotovosti tistih na krovu. Tudi zato so se notranji ministri Finske, Francije, Italije, Nemčije in Malte na Vittoriosi sešli s predstavniki Evropske komisije, med drugim z evropskim komisarjem za migracije in notranje zadeve v odhajanju Dimitrisom Avramopoulosuom, s katerimi so dosegli soglasje o začasnem mehanizmu za samodejno porazdelitev prebežnikov, rešenih na morju. Kaj so se dogovorili, povzame Eve Geddie, direktorica bruseljske podružnice Amnesty International.

Izjava

Dogovor pozdravlja tudi David Starke, generalni direktor SOS Mediterranee v Nemčiji, ki pa je zaradi trenutno skopih informacij o konkretnih usmeritvah, skeptičen, saj podobne iniciative pogosto niso zaživele.

Izjava

Dokument bo služil kot osnova za širši dogovor na ravni Evropske unije, ki bi reformiral neučinkovit dublinski sistem. O njem bodo razpravljali na naslednjem srečanju notranjih ministrov, ki bo potekalo osmega oktobra v Luksemburgu. Kaj pričakovati od srečanja in kje se lahko zaplete, Geddie.

Izjava

Za uspeh iniciative je pomemben predvsem pristop čim več držav, pri čemer Geddie apelira tudi na Slovenijo

Izjava

Dokler dogovor ne bo podpisan črno na belem, bodo nevladne organizacije nadaljevale s svojim delom. Kako pravzaprav potekata reševanje na morju in komunikacija z oblastmi, pojasni Starke.

Izjava

Geddie na drugi strani izpostavlja pomanjkljivost vloge institucij Evropske unije in izvajanja akcij, kot je denimo operacija Sofija. Breme tako pade na nevladne organizacije, katerih vloga pa je brez vsaj načelne podpore v javnosti mnogokrat omadeževana.

Izjava

Odklonilen odnos do nevladnih organizacij, ki pomagajo migrantom, in do migracij samih, je seveda odvisen od diskurza, ki je prisoten v družbi. Kulture strpnosti pa se v Evropski uniji, katere del je tudi resor za zaščito evropskega načina življenja, ne bo dalo enostavno gojiti. Kako torej izboljšati podobo NGO-jev v javnosti?

Izjava

Države članice Evropske unije morajo sprejeti svojo odgovornost pri migrantski problematiki in se aktivno vključiti v njeno reševanje - četudi tega ne bodo storile, Starke zahteva vsaj spoštovanje mednarodnega pomorskega prava in kooperacijo z SOS Mediterranee.

Izjava

Pomenljivo se zdi tudi, da je do zasedanja na Vittoriosi prišlo le slab teden dni po srečanju v Rimu, na katerem sta o učinkovitejši evropski migracijski politiki razpravljala francoski predsednik Emmanuel Macron in italijanski premier Giuseppe Conte. Geddie obrat v italijanski notranji politiki ocenjuje kot pozitiven za politiko Evropske unije, a bo njegov dejanski učinek viden šele čez čas.

Izjava

Današnji OFFsajd zaključuje Starke, ki kot vodilo svoje organizacije poleg humanitarne narave izpostavlja tudi spoštovanje zakonov, ki urejajo življenje na morju. Na njem bodo svoje delo opravljali, dokler bo to potrebno.

Izjava

*Evropska unija, zberi svoje ladje!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness