Fragmentacija irskega političnega prostora

Oddaja
29. 2. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Na Irskem še vedno poteka preštevanje glasov petkovih splošnih volitev, rezultati pa nakazujejo na poraz vladajoče koalicije Fine Gael ter laburistov. Irska potrjuje širši trend fragmentiranja parlamentarnih demokracij na številne manjše stranke in šibke volilne rezultate tradicionalno močnih strank, ki sili v sklepanje najsibo rdeče-črnih koalicij ali pa ponovitev volitev. Irski politični prostor sta zgodovinsko dominirali največji stranki, sicer politični nasprotnici od časov irske državljanske vojne, že omenjena Fina Gael ter Fianna Fail. Po trenutnih rezultatih sta skupaj osvojili le približno polovico vseh glasov, sledita jima  Sinn Fein ter laburisti, večino preostalih 30 odstotkov glasov pa je pripadlo manjšim strankam ter neodvisnim kandidatom, kar kaže na nezaupanje v uveljavljene politične sile.

Irski volilci so tako kaznovali vlado premierja Edne Kennyja, ki je zavzeto nadaljevala s politiko zategovanja pasu, sprejeto v času po letu 2008. O varčevalnih ukrepih govori politolog Aogh Quinlivan iz Univerze v Corku.

Izjava

Da bi se Irci izognili ponovnim volitvam, bosta morali največji stranki sestaviti veliko koalicijo, ki je v irski zgodovini še ni bilo. Pojasnuje Quinlivan.

Izjava

Fianna Fail je v predvolilnem času prevzela nekoliko bolj socialno retoriko levice, da bi povečala priljubljenost ter se oddaljila od politike varčevanja, ki jo je sama zagovarjala v času vladanja. A kot pravi Quinlivan, večjih razlik med glavnima strankama v bistvu ni.

Izjava

Koalicijski partnerji Fine Gael, laburisti, so izgubili večino volilne baze in se jim obeta le 6 poslanskih sedežev napram triintridesetim, ki so jih osvojili leta 2011. Poleg neodvisnih kandidatov pa lahko za največjo zmagovalko štejemo republikansko levičarsko stranko Sinn Fein, ki je sicer bolj znana po svojem delovanju na Severnem Irskem in nekdanji podpori Iri. Več o Sinn Feinu, Quinlivan.

Izjava

Za razliko od ostalih držav evropske periferije, ki jih je močno prizadela gospodarska kriza, pa na Irskem ni čutiti močne prisotnosti novih levih strank, ki bi odkrito nasprotovale varčevanju. O vzrokih, Kieran Allen iz zavezništva People Before Profit, edine predstavnice v parlamentu, ki docela zavrača politiko varčevanja:

Izjava

Quileven razlog za slabše volilne rezultate novih levih strank vidi drugje.

Izjava

Z ekonomskega stališča se zdi, da je bila Kennyjeva vlada uspešna v izboljševanju gospodarskih trendov - gospodarska rast Irske je v preteklih dveh letih bila najvišja v evroobmočju, a so ljudje kljub temu vlado kaznovali na voliščih. Quinlivan o možnih razlogih.

Izjava

Nekoliko drugačen pogled na rast bruto domačega proizvoda predstavlja Allen, ki pojasni razliko med bruto domačim proizvodom ter bruto družbenim proizvodom.

Izjava

Allen pojasnjuje vlogo Irske kot davčni oazi za tuje korporacije.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness