"GLEJ, KAKO DOBRO IN KAKO PRIJETNO JE, KO BRATJE SLOŽNO PREBIVAJO SKUPAJ"

Aktualno-politična novica
4. 7. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Slišan naslov je vsebina Psalma 133, njegov del - tisti del, ki govori o enotnosti bivanja -, je moto Sveta londonske soseske Kensington in Chelsea, v kateri je nedavno gorela stolpnica Grenfell. Poleg dotičnega požara v Veliki Britaniji še vedno odmeva tudi na novo sestavljena koalicija, na kar so tekom vikenda opozarjali protesti. Protestniki so šli na ulice tudi zaradi nedavnih predčasnih volitev, v katerih si je premierka Theresa May obetala večanje podpore, a je slednjo izgubila. Medtem ko je konzervativna stranka Torijcev, na čelu katere je premierka, pred zadnjimi volitvami imela večino, jo je zdaj izgubila. Kot so nam pojasnili z organizacije The Peoples Assembly, ki je organizirala proteste tekom vikenda, je bila povod za proteste izguba večinske podpore volivcev tako njeni stranki kot varčevalnim politikam, ki jih je prakticirala.

Bolj neposredni razlog za proteste pa je vstop v koalicijo z irsko Demokratsko unionistično stranko. Nasprotovanje stranki in koaliciji ter dvoličnost varčevalne politike vladajoče stranke pojasni Sam Fairbairn z organizacije The Peoples Assembly:

Izjava

Kot je bilo že omenjeno, pa so protestniki opozarjali na varčevalne politike tudi na primeru nedavnega požara stolpnice Grenfell, v katerem je umrlo približno 80 ljudi. Ta je bila leta 2015 obnovljena, a kot kaže hitrost širitve požara, je obnova potekala predvsem vzdolž optimizacije in estetizacije stavb, nekoč namenjenih za delavce in manj premožne. Pojasni arhitekt Miloš Kosec:

Izjava

Da je politika deregulacije znatno vplivala na obseg požara Grenfell, se strinja tudi irski arhitekt in aktivist za uporabo vzdržnih materialov pri gradnji Tom Walley:

Izjava

Četudi raziskava o materialih še vedno poteka, pa so bili uporabljeni materiali po dozdajšnjih ugotovitvah ne le neuspešni pri zaustavljanju požara, temveč pri gorenju izpuščajo tudi strupeno snov.

Izjava

Problem požarne varnosti leži predvsem v zastarelosti regulacij in vprašljivi neodvisnosti strokovnjakov, prav tako pa, v narekovajih rečeno, v kabinetnih študijah pri ocenjevanju primernosti materiala.

Izjava

Glede na pridobljene informacije je vpliv omenjenih dejavnikov močno verjeten,  četudi so vse informacije še vedno nepopolne. Kot opozarja sogovornik, pa je vprašljiva tudi neodvisnost uradnih raziskav po požaru.

Izjava

Kritike pa so se pojavile tudi na račun sodnika, ki bo presojal o odgovornosti za požar v dotičnem primeru. Ta je do sedaj presojal večinoma zadeve gospodarskega prava. O primernosti uradnikov v raziskavi po požaru današnji Offsajd zaključi Walley:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness