Industrijska deokupacija

Oddaja
15. 3. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Italijanska družba Safilo, ki se ukvarja z izdelavo očal, je konec tedna izjavila, da bodo v roku 6 mesecev zaprli svojo tovarno okvirjev v Ormožu. V izjavi za javnost so povedali, da so med vzroki poleg želje po izboljšavi organizacije proizvodnje tudi zmanjšanje proizvodnega obsega zaradi gospodarske krize in prekinitve dogovorov z drugimi blagovnimi znamkami. Na novico so se takoj odzvali tako župani Ormoža in okoliških občin kot gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Safilo tam namreč predstavlja pomemben gospodarski faktor, saj v občini s slabimi 2000 prebivalci zaposluje čez 500 delavcev. Občutje ob novici nam podrobneje opiše Jurij Borko, župan bližnje občine Središče ob Dravi, ki je nekoč tudi sam delal v tej tovarni.

Izjava

Vzpon in padec stavke v semiški enoti Iskre
 / 29. 12. 2020
Safilo je drugi največji proizvajalec očal v svetu, ki je imel lani 780 milijonov evrov prihodkov. Poleg Ormoža imajo tovarne tudi v Italiji, ZDA in na Kitajskem, sodelujejo pa s svetovnimi blagovnimi znamkami, kot so Levi’s, Banana Republic in Hugo Boss. Izdelke in stanje njihove tovarne v Ormožu nam podrobneje opiše Martin Dular, štajerski sekretar pri Sindikatu kovinske in elektroindustrije, krajše SKEI.

Izjava

Kljub odlični tehnološki razvitosti se je izkazalo, da Safilo ni veliko vlagal v kadrovski razvoj, sploh v plače delavcev. Dular razloži sindikalno aktivnost in pogoje dela v ormoški tovarni.

Izjava

A Ormož ni edini, ki je v denarni stiski: Safilo je bil namreč hudo prizadet v času gospodarske krize, ki jo je povzročil COVID-19. Leta 2020 so zabeležil padec prodaje v višini 16 odstotkov oziroma 160 milijonov evrov, medtem ko je dobiček iz poslovanja pred amortizacijo, ki velja za enega glavnih kazalcev dolgoročnega zdravja podjetja, padel za 98 odstotkov. Središki župan Borko nam tudi na praktičnem primeru pokaže, kako je novi koronavirus vplival na upad proizvodnje v ormoški tovarni.

Izjava

Safilo, nekoč znan pod imenom Carrera Optyl, je še leta 2011 zaposloval 1100 delavcev, vendar se njihovo število zaradi upada proizvodnje zmanjšuje že dobrih deset let. Tako so imeli leta 2017 zaposlenih 850 ljudi, a se je takrat začel tudi do sedaj največji spor s sindikati, ko so odpustili okoli dvajset delavcev invalidov. Takratno dogajanje povzame Dular.

Izjava

Kot je bilo že povedano, se je na dogajanje takoj odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se je v petek sestal z župani prizadetih občin in predstavniki Safila. Na tiskovni konferenci po sestanku je tudi orisal tri možne scenarije glede situacije s tovarno.

Izjava

Svoja pričakovanja in vtise glede odziva vlade nam je opisal tudi župan Ormoža Danijel Vrbnjak.

Izjava

V sindikatu so do državne pomoči malce bolj skeptični. Glede na to, da Safilo zapira tudi druge tovarne, ne gre pričakovati kakšnih posebnih preobratov glede ormoškega obrata. Več o tem Dular.

Izjava

Naslednjega sestanka, ki je napovedan za 29. marec, se bodo tokrat udeležili tudi sindikalisti, prav tako se bodo v živo oglasili predstavniki italijanske matične skupine. 

Tovarno okvirjev OFFsajda je zaprl vajenec Srđan, državno pomoč je izpogajal Svetina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.