Internetna policija

Aktualno-politična novica
14. 5. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Madžarski kapital in politični interes, ki pride z njim, sta te dni, v času vse bolj avtoritarnega vodenja vlade s strani Janeza Janše, pod povečalom civilne družbe. Vladajoča SDS, ki ne skriva simpatij do madžarske vladajoče stranke Fidesz, je tako pogosto tarča očitkov o orbanizaciji Slovenije, karkoli že to pomeni. A ustavimo konje. Orbán je samo en. Premier in vladar sosednje Madžarske. Mi imamo Janšo na oblasti dva meseca, Madžari pa Orbána deset let. Desetletje oblikovanja države po svoji meri je dobilo dodaten pospešek s koronakrizo, včeraj pa doživelo reprezentacijo tega, kaj je moderna Madžarska.

Tamkajšnja policija je pridržala in izprašala politika iz manjše opozicijske stranke Momentum zaradi “širjenja strahu”, kar je po novi marčevski zakonodaji kaznivo dejanje z možnostjo zapora do petih let. Za širjenje lažnih novic, še dodatno definirano v podčlenih kot širjenje panike ali objava lažnih podatkov, ki bi preprečevalo uspešnost vladnih protikoronskih ukrepov, se je kazen zvišala konec marca. Takrat je parlament premierju Viktorju Orbánu v imenu izrednih razmer tudi podelil časovno neomejeno moč vladanja z odloki, torej brez potrebe po odobritvi parlamenta. 

Madžarska v času epidemije
 / 31. 3. 2020

In kakšen zločin je zagrešil omenjeni grešnik, da si je zaslužil pot do najbližje policijsk postaje? Član Momentuma, János Csóka-Szűcs, je na Facebooku objavil kritično mnenje o delu vlade ter zatrdil, da posledično bolnišnice odpuščajo paciente, ki ne obolevajo za COVID-19, da bi zagotovile s strani vlade zahtevano število postelj za bodoče paciente z novim koronavirusom.

Po uradnih podatkih policije je Csóka-Szűcs le eden izmed 86 ljudi, ki jih preiskujejo zaradi domnevnega širjenja lažnih informacij v zvezi z epidemijo. Novinar András Dési predstavi primer “lažnih novic”, zaradi katerih sta bila izprašana dva neimenovana državljana. 

izjava 

Facebook objava o odpuščanju bolnikov iz lokalne bolnišnice je najverjetneje resnična, saj takšno dejanje upošteva ukrep kriznega štaba. 

 

izjava 

Posledica vladne odločitve, da mora biti na ravni države za bodoče paciente s COVID-19 namenjenih trideset tisoč postelj, pa vodi tudi do odpuščanja vodij bolnišnic.

izjava 

Policija svojega ravnanja ne skriva. Med drugim je objavila videoposnetek, ki prikazuje, kako neimenovanega državljana peljejo na zaslišanje. 64-letnik je na Facebooku objavil kritiko vladnih ukrepov ter Orbána označil za “krutega tirana” – ti pa so še vedno padli, je dodal. Po njegovi izpustitvi je policija v izjavi zapisala, da je “tudi deljenje objav z zlobnim namenom lahko zločin”, pri tem pa dodali, da “policija nenehno kontrolira internet”.

Kljub takšnim zastraševalnim taktikam pa policija še ni pridržala nobenega novinarja. Politologinja Andrea Virág predstavi dva možna razloga, zakaj policija na izpraševanja ne pelje novinarjev, ampak navadne državljane:

 

izjava 

Novinarsko delo je seveda oteženo, predvsem zaradi izgube financiranja iz oglaševanja, neodvisni mediji pa so javno kritizirani s strani režimskih. Dési opiše, kako strah zaradi nove poostrene zakonodaje otežuje novinarsko delo:

izjava 

Medicinske sestre in zdravniki pa nimajo zaprtih ust le pred novinarji. Kot vir informacij o številu okuženih so nezanesljivi tudi za javne institucije, kot je županski urad Budimpešte, mesta z večino okuženih, kjer pa Fidesz ne zaseda županskega stolčka. Virág opiše, kdo je odgovoren za predajo informacij, in kako župan informacije skuša pridobiti. 

izjava 

Informacije o številu okuženih v Budimpešti in okrožjih izven mesta so še posebej pomembne, glede na to, da so se v okrožjih ta teden odprle trgovine in restavracije, medtem ko te v prestolnici ostajajo zaprte. Virág o razlogih za informacijski mrk s strani vlade do lokalnih oblasti:

izjava 

Iz pisarne premierja Viktorja Orbána je danes prišla zaveza, da bi se vlada lahko odrekla pristojnosti vladanja skozi odloke, če se epidemiološko stanje ne poslabša. Premier je do sedaj, predvsem na kritike evropskih institucij glede nedemokratičnosti njegove vlade, odvračal, češ da bi parlament vladi lahko kadarkoli ukinil to pristojnost. Ta isti parlament, ki mu je dodelil pravico vladanja z odloki. Ta isti parlement, kjer njegova vlada uživa ugodno večino. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness