Jaki Ekosistemi

Oddaja
16. 8. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Spoštovani, spoštovane. V avgustu po dolgem in počez Slovenije ne potuje le Borut Pahor, pač pa tudi aktualno-politična redakcija vašega najljubšega radia. Kraji, ki smo jih obiskali v naši seriji avgustovskih Offsajdov, so zaenkrat Ribnica, Škofja Loka, Pašman in večkrat Ljubljana. Danes gremo do Zaloga pri Novem mestu v občini Straža in še drugič križamo našo pot s tisto predsednika republike.

Ekosistemi d.o.o. je celjsko podjetje, ki v obratu v Zalogu zbira in predeluje lesne odpadke in ostanke za proizvodnjo lesnih goriv in gozdarske biomase, zbira gradbene odpadke, zbira in predeluje reciklažne materiale ter nenevaren odpad za proizvodnjo alternativnih goriv. Oziroma je to počelo vsaj do nedavnega, ko so morali zaradi požara ustaviti delo. Ta je v celoti uničil poslopje in razkril neke neljube resnice, na katere so občani in aktivisti opozarjali že dlje časa. Pred aktualnim obratom je na tem mestu stal še en ekološko sporen objekt, in sicer opekarna. Pojasni Franc Plut s Civilne iniciative Zalog-Loke.

Izjava

Po odhodu opekarne se je kompleks začel uporabljati kot zbiralnica odpadkov, kar je vzbudilo sume zaskrbljenih občanov, ki so ponovno javno opozarjali na očitno neprimernost lokacije, novi lastnik pa ni poskrbel za ustrezne in zakonsko predpisane izboljšave lokacije.

Izjava

Civilna iniciativa in Regijsko društvo ekološkega gibanja Ivančna Gorica, ki proti obratu delujeta skupaj od leta 2011 dalje, sta po požaru skupaj še z nekaterimi ostalimi društvi na premierja Mira Cerarja naslovili javno pismo, v katerem so opisali pomanjkljivosti, ki so jih na objektu ugotovili sami.

Citiramo: ‘Obrat nima nima dovolj objektov in pokritih površin za obvezno shranjevanje nenevarnih odpadkov pod streho z nepropustnimi notranjimi tlaki; obstoječi objekti nekdanje opekarne so tako dotrajani, da se jim na mestih ruši streha, za te objekte pa niso imeli gradbenega dovoljenja, kaj šele da bi vložili prošnjo za spremembo namembnosti objektov; obrat nima urejenih utrjenih in nepropustnih zunanjih površin, ki bi zajemale izcedne vode in pa vode ob morebitnem požaru v lovilce izcednih vod in jih odvajale v zadrževalnik, ki bi preprečil izlivanje nevarnih izcednih voda v okolico obrata in naprej v naravo med običajnim delovanjem in v ekstremnih primerih nesreč, kot so izlitja in požari. Izcedne vode preko stare meteorne kanalizacije tako ves čas tečejo na javne in zasebne površine ter v ponikovalnico, gotovo tudi v Krko, ki je oddaljena 400 metrov; nima nikakršnih protipožarnih ukrepov.’

Teh pomanjkljivosti pa niso ugotovili le oni sami, pač pa tudi Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor. Ta je tako že leta 2012 ugotovil nepravilnosti pri skladiščenju odpadkov. Do istih ugotovitev je prišel inšpektorat še štirikrat, nazadnje dva dni pred izbruhom požara, ki mimogrede ni bil prvi, saj so gasilci  enkrat že morali posredovati, in sicer pred štirimi leti.

Na naša vprašanja smo z Inšpektorata za okolje in prostor dobili odgovor, da so v obdobju od 2012 do danes podjetju izdali pet odločb in uvedli pet prekrškovnih postopkov. Skupni znesek kazni znaša 35 tisoč evrov. Denarne kazni so bile plačane oziroma izterjane, nepravilnosti so bile odpravljene. Inšpekcija je takratnemu Ministrstvu za kmetijstvo in okolje podala predlog za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja, v oktobru 2013, ker zavezanec ni izvršil odločbe v roku. Kasneje je bilo ugotovljeno, da je bila odločba izvršena. Ob kontrolnem pregledu je bilo ugotovljeno, da je zavezanec izvajal dejavnosti v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem, zato ni bilo razlogov za odvzem.

Kako si Plut pojasnjuje dejstvo, da je podjetje Ekosistemi pridobilo in tudi obdržalo okoljevarstveno dovoljenje?

Izjava

Ob izlitju in požaru so v iniciativi kazensko ovadili pristojnega inšpektorja za okolje, a je sodišče ovadbo zavrglo. O problematiki so bili sicer s strani aktivistov obveščeni praktično vsi okoljski ministri, vlade, inšpektorji.

Izjava

Po tokratnem požaru pa Plut napoveduje, da bodo šli po sodni poti do konca, pri čemer so se tudi povezali z društvom Eko krog iz Trbovelj, ki ima izkušnje iz boja proti tamkajšnji cementarni francoskega podjetja Lafarge. Proti komu bo usmerjena takšna tožba?

Izjava

Smrad, dim in pepel, črna voda v obratu in bližnjih vodnjakih, prisotnost nevarnih odpadkov, za katere lastnik na pogorišču ni imel dovoljenja. To so samo neposredni okolju in ljudem škodljivi učinki. Z željo, da se Ekosistemi izselijo, so občani začeli tudi podpisovati peticijo, s čimer se strinjajo tudi na občini.

Izjava

Župan občine Straža Dušan Krštinc se zavzema za spremembo prostorskega načrta, ki bi onemogočil ponovno vzpostavitev takšnega obrata na obstoječi lokaciji.

Izjava

Po Kemisu na Vrhniki in Ekosistemih v Zalogu je prišel tudi odziv z vrha politike, v katerem sta tako premier Miro Cerar kot pristojna ministrica Irena Majcen napovedala revizijo obstoječih okoljevarstvenih dovoljenj, predvsem tistih, ki so bila izdana v času pred uveljavitvijo evropskih okoljskih direktiv. Kar ni bilo prej storjeno v desetletju, bo zdaj, kot pravi Majcen, storjeno v roku dveh let.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness