Jambranje

Oddaja
jambranje
17. 11. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Komentar na izhodišča novega zakona ZViS
 / 20. 3. 2017
Ko je kriza, je kriza za vse, se očitno glasi moto slovenske vlade, ko sprejema tako imenovane protikoronske pakete zakonov, krajše PKP. Vlada je v začetku novembra potrdila že šesti sveženj, ki sedaj čaka na obravnavo v državnem zboru, v njem pa se je znašlo nemalo vprašljivih členov. Danes bomo govorili o 57. členu, ki obravnava pogoje za akreditacijo visokošolskih zavodov. Natančneje, gre za popravek 38. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu ZViS-K, krajše ZViS, s katerim je državni zbor leta 2016 sprejel zaostrene pogoje za ustanovitev visokošolskega zavoda. “Zaradi izrednih razmer” je v PKP 6 predvideno preverjanje izpolnjevanja pogojev šele pri drugem podaljševanju akreditacije, ki se izvaja vsakih pet let. Za to je pristojna Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu, krajše Nakvis. Kriterije za dodelitev akreditacije pojasni direktor Nakvisa Franci Demšar:

Izjava

Bodimo še bolj natančni. Sprememba se ne nanaša na poljubne študijske programe, niti visokošolske zavode, temveč univerze. Zakon iz leta 2016 namreč specificira več pogojev, ki jim morajo ustrezati visokošolski zavodi oziroma fakultete, združeni pod neko univerzo. Ta mora po zakonu nuditi študij “na vseh treh stopnjah na vsaj štirih znanstvenoraziskovalnih disciplinah”. Več o tem pove nekdanji minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo:

Izjava

V kolikšni meri zavodi ustrezajo pogojem, naj bi Nakvis preverjal vsakih pet let. Iz obrazložitve k zakonu gre sklepati, da naj bi bilo po mnenju vlade oteženo bodisi dokazovanje ustreznosti bodisi njeno preverjanje. Mogoče pa nekatere novoustanovljene univerze v štirih letih niso imele dovolj časa za prilagoditev svojih programov. Komentira Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja in kulture Slovenije, krajše Sviz:

Izjava

Tudi Pikalo se strinja, da omenjeni člen ne spada v paket, ki naj bi bil primarno namenjen soočanju z epidemijo:

Izjava

Na tem mestu je smiselno vprašanje, katere univerze naj bi imele tovrstne težave. Morda kakšna nova univerza? Nova univerza! Nastala je leta 2017 z združitvijo Evropske pravne fakultete, Fakultete za državne in evropske študije ter Fakultete za slovenske mednarodne študije, bolje pa je znana kot “Jambrekova univerza”. Gre za Petra Jambreka, očeta slovenske ustave, ustanovitelja in predsednika Zbora za republiko ter podpornika SDS. Nova univerza ne izpolnjuje zaostrenih pogojev, zato ji grozi, da bo prenehala prejemati sredstva, s katerimi država sofinancira koncesionirane študijske programe. V zadnjih desetih letih so po podatkih z Erarja namreč tri njene fakultete ustanoviteljice skupno prejemale v povprečju dva milijona evrov letno. Več o tem Štrukelj:

Izjava

Po poročanju Dnevnika se je tako konec oktobra Jambrek skupaj s trenutnim rektorjem Nove univerze Matejem Avbljem sestal z ministrico za izobraževanje Simono Kustec. Potožila sta, da želi Nakvis univerzi odvzeti akreditacijo, četudi ta izpolnjuje vse pogoje zanjo, tudi tiste, ki jih predvideva sprememba iz leta 2016. Pogovor je obrodil sadove, težava odpravljena. Nakvis pač zaenkrat ne bo preverjal pogojev. Demšar kljub temu zagotavlja, da sprememba ne pomeni prenehanja s preverjanjem kakovosti.

Izjava

Na Nakvisu pa so zaznali še eno težavo. Trenutna zakonodaja ne predvideva, kaj se zgodi s študenti, če njihov študijski program izgubi akreditacijo. Več o tem Demšar:

Izjava

Na Novi univerzi so nam obljubili izjavo za medije, ki pa je do konca redakcije niso uspeli poslati. Če državni zbor prihodnji teden ne potrdi novega svežnja, bo že tako prazen Eda center, kjer ima univerza sedež, zazeval še praznejši.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness