KOMUNISTI VAM BODO ŠE OLIMPIJSKE VZELI

Oddaja
9. 7. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

27 let po razpadu sovjetske zveze lovke rdeče hobotnice še vedno kalijo miren spanec podjetnih in ambicioznih državljanov svobodnega sveta. Zadnji v vrsti krvavih zločinov boljševiške horde se je te dni zgodil v Avstriji, natančneje Gradcu, kjer je lokalna veja avstrijske komunistične partije z ostudno javno kampanjo hujskaštva in zbiranja podpisov za referendum razblinila sanje vizionarskega župana Siegfrieda Nagla, ki je  želel Gradec zgolj povesti do statusa olimpijskega mesta.

Zimskih olimpijskih iger leta 2026, ki jih je župan Nagl iz vrst desne Svobodnjaške Ljudske stranke želel organizirati z velikodušnimi prispevki hvaležnih prebivalcev Gradca, Schladminga in okolice, v Avstriji ne bo. Komunisti so za to poskrbeli, ko so zbrali več kot 11 tisoč podpisov za izvedbo deželnega referenduma. Ko še deželna vlada ni želela nakloniti dodatnih sredstev za izvedbo, je bila usoda Olimpije, kakor se je projekt imenoval, zapečatena. Avstrijski olimpijski komite je projekt preklical.

Ljubomir Surnev, sekretar avstrijske komunistične partije dežele Štajerske je sledeče povzel razloge za to bogokletno sabotažo:

Izjava

V zadnjih letih sta v Avstriji in Švici potekala še dva referenduma o izvedbi zimskih iger in sicer v mestih Innsbruck in Sion. Na obeh se je prebivalstvo večinsko izreklo proti izvedbi dragega projekta, ki, sodeč po izkušnjah iz preteklih desetletij, v najboljšem primeru prinese le kratkotrajno gospodarsko rast, na dolgi rok pa finančno izgubo. Ta ekonomska realnost pa vodstva občine Gradec ni pretirano zanimala; edini finančni načrt, ki so ga javnosti predstavili v pol leta od oznanitve kandidature je po mnenju Surneva hudo zavajujoč.

Izjava

Kampanja komunistov, katere glavno vodilo je bilo, da mora biti javnost vključena v odločanje o tako megalomanskih projektih, kot je organizacija olimpijskih iger, je trajala štiri mesece in naposled obrodila sadove.

Izjava

S taktiko vsiljevanja diktature elektorata preko referendumov se komunisti sicer pobližje poznajo že dolgo. Surnev v nadaljevanju opiše, kako so na ta način preprečili že nekaj privatizacij javnih stanovanj in obdelovalne zemlje.

Izjava

Avstrijska komunistična stranka letos praznuje 100 let delovanja, z izjemo dveh poslancev v štajerskem deželnem parlamentu pa predstavnikov nima niti na državni niti regionalni ravni. Na lanskoletnih parlamentarnih volitvah je osvojila nekaj pod 40 tisoč ali 0,8 odstotka oddanih glasov. V nasprotovanju izvedbi iger vsemu navkljub niso bili osamljeni.

Izjava

Tudi Budimpešta odstopila iz tekme za OI 2024.
 / 26. 2. 2017

Župan Siegfried Nagl iz Svobodnjaške Ljudske stranke je v javnem pismu izrekel obžalovanje nad odločitvijo avstrijskega olimpijskega komiteja. Nagl je sicer kandidaturo s Schladmingom najavil brez predhodnega dogovora z državnimi in deželnimi organi. Heinz-Christian Strache, takratni minister za šport, danes pa podkancler Avstrije iz vrst Svobodnjakov, je tako ob najavi izrazil dvome, deželni minister za finance, Anton Lang, pa je dejal, da denarja za organizacijo tovrstnega dogodka pač ni.

Izjava

Gradec se tako pridružuje vse daljšemu seznamu mest, ki so zavrnila organizacijo olimpijade. Innsbruck in Sion 2026, Hamburg, Budimpešta 2024, Krakow 2022 in tako naprej. Prebivalci teh mest so upravičeno skeptični do organizacije iger; v južnokorejskem Pjongčangu so se stroški za letošnje zimske igre podvojili, enako pa lahko rečemo tudi za prihajajoče poletne igre v Tokiu 2020.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.