Kosovski rojstnodnevni protesti

Oddaja
17. 2. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Dan neodvisnosti Kosova opozicija namenja množičnim protestom proti vladi premierja Ise Mustafe. Opozicija je uspešno paralizirala politični prostor z nasprotovanjem uveljavitvi Skupnosti srbskih občin na severu Kosova, skoraj ducatkrat spustila solzivec v parlamentu, po pol leta obstruiranja dela parlamenta pa že drugič na protest mobilizirala večje število ljudi. Na površje so se prebila tudi vprašanja o skorumpuiranosti oblasti, mafijskem ozadju vladajočih in nazadujočem družbeno-ekonomskem položaju Kosova.

Današnjim protestom so sinoči predhodile aretacije štirih vidnejših članov opozicijske stranke Vetëvendosjein pregon dvajsetih članov stranke. Razloge za aretacije razloži aktivist in nekdanji član omenjene opozicijske stranke, Rron Gjinovci:

Izjava

O simbolni obletnici ob današnjih protestih in zaskrbljujočih socio-ekonomskih razmerah na Kosovu, nadaljuje Gjinovci:

Izjava

Direktor Inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije, Zijad Bećirović oriše splošno situacijo na Kosovu:

Izjava

S sodbo o tem, da so protesti odraz poraza mednarodne skupnosti pri njenem projektu izgradnje države Kosovo, se ne strinja Gjinovci, ki trdi, da mednarodna skupnost z nevpletanjem v notranjo politiko Kosova, omogoča samostojno dozorevanje kosovskih državnih institucij:

Izjava

Situacijo šibke in paralizirane vlade na eni strani ter močne in glasne opozicije na drugi lahko razumemo kot nadaljevanje politične nestabilnosti v državi, ki v svoji kratki zgodovini še ni začela samostojno delovati. Stanje oriše Bećirović:

Izjava

 

Kljub paleti različnih razlogov za proteste je v središču nasprotovanje ustanovitvi Skupnosti srbskih občin. Kakšen je pravzaprav položaj kosovskih Srbov na Kosovu, pojasni Gjinovci.

Izjava

Kljub temu da so v ozadju današnjih protestov različni očitki vladajoči koaliciji, je torej fokus na skupnosti srbskih občin. Najbolj glasen nasprotnik predloga, o katerem se strinjata tako srbska kot kosovska stran, je stranka Vetëvendosje. Njen razvoj iz levega gibanja v nacionalistično stranko razloži Gjinovci.

Izjava

Ne glede na strinjanje z opozicijsko Vetëvendosje, ki proteste organizira, so ti koristni zavoljo postavljanja ogledala oblasti. Pojasni Gjinovci:

Izjava

 

Offsajd sta pripravila Mladen Zobec ter vajenec Samo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.