Lepa Anka janje peče

Oddaja
4. 6. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

V Beli krajini so jagenjčki množično obmolknili. Nekateri so sicer zaradi nekoliko slabšega obiska kot lani preživeli Vinsko vigred v Metliki, kjer so letos spekli le 230 jagenjčkov in odojkov. Vseeno jagenjčki še niso bili rešeni, saj je v Semiču potekala še 25. razstava ovc in koz. Ta dogodek pa ne temelji le na pečenju drobnice, temveč se koze in ovce tudi razstavijo občinstvu, ob kulturno-zabavnem programu pa potekajo številna ovčjerejska tekmovanja.

Ovčjerejci tekmujejo v lepotnem tekmovanju svoje živine v petih kategorijah. Sodniki izberejo najlepšo kozo in kozla, najlepšo ovco in ovna ter najlepše rogove. Poleg lepotnega pa poteka še kulinarično tekmovanje, in sicer izbirajo najboljšo pečenko v kategoriji novincev in mojstrov. Peter Štukelj, predsednik Društva drobnice Bele krajine in glavni organizator, opiše, kako se je razstava pred petindvajsetimi leti začela in razvijala v naslednjih letih.

Izjava

Reja drobnice je v Beli krajini v zatonu, kljub temu da v teh koncih živi avtohtona vrsta ovce belokranjska pramenka. Štukelj pojasni, s kakšnimi težavami se srečujejo v tej panogi.

Izjava

Zmanjševanje števila drobnice in njenih rejcev v Beli krajini poskuša Društvo rejcev drobnice Bele krajine upočasniti tudi z dvigom kvalitete turistične ponudbe. To je tudi eden izmed ciljev tekmovanja v peki pečenke na ražnju. Pojasni Štukelj.

Izjava

Pečenka pa je za slehernega Belokranjca mnogo več kot le obrok pečenega mesa, močno je namreč povezan z belokranjsko identiteto. Že novomeški pisatelj in zbiratelj ljudske književnosti Janez Trdina je pisal, da na ražnju znajo peči le Belokranjci in Hrvati.

Izjava

Po štirih zaporednih zmagah v pečenju pečenke na semiškem sejmu semiški razstavi prejme zmagovalec naziv mojstra. Letošnji novi mojster pečenke na ražnju je Jože Pezdirc iz Gribelj, bolje poznan pod imenom Markc, ki se sicer s pečenjem na ražnju ukvarja zgolj ljubiteljsko.

100 let Viniške republike
 / 24. 4. 2019

Izjava

Za naziv mojstra pa je seveda potrebno precej truda in izkušenj. Markcu to priznanje pomeni predvsem potrditev, da dela dobro. Zaveda pa se, da je kvaliteto pogojevalo njegovo dolgoletno delo, ki ga je izbrusilo v strokovnjaka.

Izjava

Izkušnja zaužitega obroka pečenke pa ni odvisna le od sposobnosti in truda mojstra, ki jo peče. Markc opozarja, da je zelo pomembna tudi kvaliteta vzgoje drobnice, ki je v Beli krajini tradicionalna kmetijska panoga. Tako tradicionalna, da se to področje ponaša z eno najbolj cenjenih ovčjih pasem.

Izjava

Kljub vsemu pa se okusi razlikujejo. Predvsem nepoznavalci se radi odločajo za bolj mesnate dele jagenjčka, pojasni Markc.

Izjava

Za vse, ki še niste poskusili te belokranjske specialitete, Markc priporoča rebra ali kakšen drugi kos ob kosti jagenjčka.

Izjava

V Semiču tako nekateri že petindvajset let razstavljajo in na ražnju obračajo jagenjčke, drugi pa ovce obračajo na volitvah.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness