Makedonija arbitrarno nad begunce

Oddaja
23. 12. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Makedonija nadaljuje s prakso nelegalnega pripiranja migrantov. Poročilo organizacije Human rights watch razkriva, da makedonske oblasti ljudi, ki jih na podlagi nacionalnosti uvrščajo med ekonomske migrante, pripirajo za nedoločen čas brez navedbe razloga ter jim odrekajo pravico do pravne pomoči, kar predstavlja arbitrarno pripiranje. Priprte uporabljajo kot priče v postopkih proti tihotapskim mrežam. Tovrstno ravnanje makedonskih oblasti se je dogajalo že pred letošnjim poletjem, nato pa se je z odprtjem meje za migrante končalo. S ponovnim zaprtjem meje za tako imenovane ekonomske migrante pred dobrim mesecem se je vlada vrnila k stari praksi. Opiše Emina Ćerimović iz Human rights watch:

Izjava

Emina Ćerimović sicer priznava, da je po makedonski zakonodaji dovoljeno pripiranje migrantov, ki so v državo vstopili nezakonito. A po informacijah, s katerimi razpolaga Human rights watch, makedonske oblasti migrantov ne pripirajo zaradi nelegalnega prestopa meje, temveč zaradi pričanja proti tihotapcem:

Izjava

Poleg pripiranja prič je sporno tudi arbitrarno deljenje na begunce in ekonomske migrante glede na nacionalnost. Po uveljavljenih mednarodnih standardih se namreč upravičenost do azila lahko ugotavlja le na podlagi osebnih okoliščin. Jasmin Redžepi iz makedonske nevladne organizacije Legis pojasni, na podlagi česa se ugotavlja nacionalnost migrantov in s tem upravičenost do azila:

Izjava

Tistim, ki jim s pomočjo tihotapcev vendarle uspe priti v Makedonijo, pa grozi pridržanje v zloglasnem centru za tujce, imenovanem Gazi Baba, kjer morajo čakati, da pridejo na vrsto za pričanje v procesih proti tihotapcem. V času čakanja so nelegalno zaprti, kot razloži Zoran Drangovski iz makedonske Asociacije mladih pravnikov, ki skrbi za pravno pomoč v azilnih centrih:

Izjava

V času priprtja jim je onemogočen tudi dostop do pravne pomoči. Nadaljuje Drangovski:

Izjava

Poleg onemogočanja dostopa do pravne pomoči migranti ne vedo, kako dolgo bodo ostali v centru za tujce. Postopanje Makedonije tako predstavlja arbitrarno pridržanje, ki je v nasprotju z obče sprejetimi mednarodnimi kriteriji in kar potrdi tudi Drangovski:
Izjava

Da bi makedonska država vsaj minimalno izboljšala življenjske pogoje priprtih migrantov ter zadovoljila osnovne pravne potrebe, Drangovski predlaga sledeče:

Izjava

Makedonija s svojim postopanjem proti migrantom izvaja interes Evropske unije. Ivo Vajgl, evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo, ugotavlja, da Evropska unija Makedoniji v tej luči ne namenja dovolj pomoči, hkrati pa meni, da zato Makedonije, kljub očitnim kršitvam osnovnih pravic, ne gre obsojati:

Izjava

 

OFFsajd so pripravili vajenci Zobec, Vitežnik in Samo ter Zwitter.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness