Mali vrtec

Aktualno-politična novica
17. 7. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je tik pred začetkom počitnic predstavilo predlog sprememb zakona o vrtcih. Najbolj opazna sprememba, ki jo predvideva zakon, je uvedba brezplačnih kratkih programov za otroke, ki sedaj ne obiskujejo vrtca. Druga sprememba pa je možnost ustanovitve oddelka javnega vrtca v okviru podjetja ali visokošolske ustanove. Predloge ocenjuje Božana Bratuž, ravnateljica vrtca Ptuj in predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije:

Izjava

Po besedah ministrstva so predlog za organiziranje oddelka ali enote javnega vrtca v svojih prostorih podala podjetja in fakultete. Nad možnostjo ustanovitve svojega vrtca se navdušujejo na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, bolj skeptični pa so nad tem, da bi vrtce ustanavljali tudi v podjetjih. Spremembo komentira dekan fakultete Janez Vogrinc:

Izjava

Vrtce, ki jih za otroke zaposlenih organizirajo podjetja, poznajo v tujini, novost pa niso niti v Sloveniji. Podjetje Lek je v bližini svojega sedeža in tovarne v Ljubljani že leta 1975 postavilo vrtec, ki deluje kot izpostava okoliškega vrtca Najdihojca. Dejavnost vrtca poleg plačil staršev tako kot v vseh ostalih vrtcih financira občina Ljubljana, Lek pa prispeva prostore vrtca, ki se je pred osmimi leti preselil v nove prostore. Vpis v vrtec ni omejen na zaposlene v Leku. Podoben sistem uvaja tudi nov zakon:

Izjava

Kljub relativno uspešnemu partnerstvu pa Vogrinc opozarja pred preveliko razširitvijo te prakse:

Izjava

Na ministrstvu te očitke zavračajo, saj bodo za vrtce v podjetjih veljala enaka pravila in standardi kot za javne vrtce. Pomembna sprememba, ki jo prinaša zakon, pa je, da bodo sedaj podjetja v primeru prevelikega vpisa imela pravico, da dajo prednost otrokom svojih zaposlenih, kar bo po mnenju ministrstva spodbudilo več podjetij, da se odloči za ustanovitev svojega javnega vrtca.

V Skupnosti vrtcev so kritični predvsem do uvedbe kratkih programov, ki po njihovem mnenju lahko povzročijo upad vpisa v redne programe. V te je trenutno vpisanih nekaj več kot 90 odstotkov otrok, ministrstvo pa si želi ta delež še dvigniti z ustanovitvijo kratkih programov v manjšem obsegu ur, ki bi bili v celoti financirani s strani države. O tem, koliko otrok je v redne programe vključenih sedaj in koliko bi jih bilo lahko v prihodnosti, govori Božana Bratuž:

Izjava

Prav tako se v vrtcih sprašujejo o upravičenosti obsega kratkega programa predšolskega varstva, ki je postavljen pri precej skromnih 240 urah na leto:

Izjava

Večje zaupanje v kratki program ima Vogrinc, ki meni, da bo visoka kvaliteta obstoječega rednega programa v vrtcih starše prepričala, da otrok ne bodo izpisali. O prednostih krajšega bivanja otrok v predšolskem varstvu Vogrinc:

Izjava

Spremembe zakona urejajo tudi nekatere birokratske probleme. O najpomembnejših Božana Bratuž:

Izjava

Druga organizacijska sprememba zadeva pristojnost občin, ki bi se z zakonom razširila. Občinam bi bilo omogočeno določanje krajših rokov za odločitev staršev o sprejetju ponujenega prostega mesta v vrtcu. Pomembnejše pa so razširjene možnosti občin o dodatnem financiranju. Z opisom teh sprememb današnji Offsajd zaključuje Božana Bratuž:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.