Marco Polo gre na Kitajsko, drugič

Aktualno-politična novica
6. 3. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Po poročanju londonskega časnika Financial Times bo Italija podpisala memorandum o vključitvi v pobudo “En pas, ena cesta” ali “One Belt One Road”. Michele Geraci, podsekretar na ministrstvu za ekonomski razvoj, je izjavil, da bo memorandum najverjetneje podpisan 22.marca, in sicer med obiskom kitajskega predsednika Ši Džinpinga. Geraci je tudi poudaril, da želi Italija z vključitvijo z italijanskimi izdelki lažje doseči hitro rastoči kitajski trg.

Kitajska narodna banka bo pričela s poslovanjem v Srbiji
 / 24. 11. 2016
 Med evropskimi državami so se v pobudo že vključile številne srednje in vzhodno evropske države, med drugim tudi Slovenija.  Italija se bo prva država skupine G7 pridružila kitajskemu projektu predvsem infrastrukturnega povezovanja preko celine in morja z Azijo, Afriko, Bližnjim vzhodom in Evropo. Poteza je že izzvala kritičen odziv Združenih držav Amerike, ki kitajsko pobudo interpretirajo kot dobrodejno le za Kitajsko in tako trdijo, da podpis memoranduma ne bo izboljšal ekonomskega položaja Italije, da pa lahko poškoduje njen mednarodni položaj.

Lorenzo Codogno, ekonomist iz London School of Economics, komentira odločitev Italije.

izjava 

Uroš Lipušček, dopisnik RTV Slovenija za Kitajsko, predstavi kitajsko ponudbo, s katero želi privabiti evropske države v tesnejše sodelovanje.

izjava 

Lipušček o tem, na kaj bi se kitajski in italijanski investitorji lahko osredotočili znotraj iniciative “En pas, ena cesta”.

izjava 

Lipušček izpostavi glavni pozitivni in negativni vidik italijanske odločitve.

izjava 

Pogosti očitek Združenih držav Amerike in Evropske unije je, da pobuda za infrastrukturne projekte favorizira kitajska podjetja, da Kitajska državam posoja visoka posojila in jih tako spravlja v odvisnost od Kitajske, ter da preko infrastrukturne pobude razširja svoj politični, strateški in vojaški vpliv.

Ali bo vstop v iniciativo “En pas, ena cesta” poslabšal italijansko-ameriške trgovinske odnose?

izjava 

Evropska unija nima enotnega mnenja o kitajskih investicijah, čeprav si Francija in Nemčija prizadevata za poenotenje stališča. Codogno komentira, kako se bo Evropska unija odzvala na odločitev, glede na to da jo je Italija sprejela brez predhodnega posvetovanja z Evropsko unijo.

izjava 

Kako pa bo podpis memoranduma vplival na diskusijo o kitajski trgovinski politiki v Evropski uniji?

izjava 

Lipušček o stališču Evropske unije in Nemčije o pobudi ter o kitajski pobudi 16+1,namenjeni splošnemu spodbujanju ekonomskega sodelovanja in promociji pobude “en pas, ena cesta”. Pobuda 16 +1 vključuje tudi 11 držav članic.

izjava 

Lipušček o političnem vplivu pobude 16+1 in namenih Kitajske, predvsem na področju vzhodno in srednjeevropskih držav.

izjava 

Slovenija, oziroma minister Zdravko Počivalšek, je memorandum o sodelovanju v pobudi “En pas, ena cesta” podpisal novembra 2017. Vizionarske ideje bivšega mariborskega župana Andreja Fištravca, ki je Maribor, in njegovo letališče videl kot eno ključnih postojank na tako imenovani “Novi svilni poti”, kljub vsemu ostajajo neuresničene.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness