Mi smo en procent!

Aktualno-politična novica
29. 10. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

V Kopru se je v nedeljo končalo glasovanje o projektih za participativni del proračuna za leto 2020. Izbranih je bilo 36 projektov v skupni vrednosti nekaj več kot 470 tisoč evrov. Gre za nekaj manj kot en odstotek skupnega proračuna Mestne občine Koper, katere proračun znaša okoli 60 milijonov evrov letno. Neposredno sodelovanje občanov pri manjšem delu proračuna je ena izmed predvolilnih obljub novega koprskega župana Aleša Bržana. 

Sodelovanje občanov pri odločanju o delu proračuna je bil eden od trendov zadnjih lokalnih volitev. V Kopru se je občina naslonila na nevladni sektor. Inštitut Danes je nov dan je k projektu prispeval spletno aplikacijo Consul, Kulturno izobraževalno društvo PiNA pa je poskrbelo za promocijo in organiziralo delavnice za občanke in občane. Podpredsednik Pine Borut Jerman je tudi predsednik komisije za participativni proračun. Jerman razloži, kako so se implementacije participativnega proračuna lotili v Kopru.

Župan Maribor Andrej Fištravec sabotiral participatorni proračun v Mariboru
 / 25. 5. 2017

Izjava

Koper sicer ni prva slovenska občina, ki se je lotila podobnega vključevanja občanov v odločanje o proračunu. Prvi so se tega lotili v Mariboru v mandatu Andreja Fištravca. Ta poskus se je po dvoletnem pilotnem projektu tiho končal. Bolj se je tovrstno sodelovanje občanov prijelo na Primorskem.

Izjava

Občina Koper je predloge projektov za participativni proračun zbirala v septembru. Prejeli so  361 projektov, od katerih pa jih je bilo potem več kot polovica zavrnjenih, ker so bili neizvedljivi ali na kak drug način neustrezni. V tednu od 21. do 28. oktobra je nato prek spletne aplikacije potekalo glasovanje o 147 projektih, ki so bili sprejeti. V tem glasovanju je sodelovalo okoli 1800 občanov. Odziv ocenjuje Jerman.

Izjava

Za glasovanje o projektih so se najbolj zavzeli v vaseh Dol v bližini Hrastovelj in Črnotiče  pri Črnem Kalu. Tu so se ljudje organizirali in za glasovanje za projekte v njihovem kraju angažirali tudi sorodnike in prijatelje drugod po občini.

Izjava

Kot pravi Jerman, si ljudje ne želijo zgolj investicij v infrastrukturo.

Izjava

Prvi preizkus zavezanosti občine Koper participativnemu proračunu bo že prihodnje leto, ko naj bi bili ti projekti izvedeni. Župan Aleš Bržan je za zdaj zadovoljen z odzivom in pravi, da bo to postala stalna praksa tudi v prihodnjih letih. O tem, kako izboljšati izvedbo tovrstnega razdeljevanja občinskih sredstev, Jerman.

Izjava

Čas bo pokazal, ali se bo neposredna demokracija v koprskem proračunu obdržala tudi v prihodnjih mandatih.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness