Na nasprotnih bregovih delitvene ekonomije

Oddaja
4. 12. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Finančna uprava Republike Slovenije je naznanila poostren nadzor nad osebami, ki opravljajo dejavnost oddajanja nepremičnin, vključujoč tiste preko portala Airbnb. FURS je prav tako pridobil podatke o več tisoč ljudeh, ki iz tega naslova prejemajo prihodke, in jih pozval k prijavi dejavnosti oziroma k samoprijavi, s čimer se lahko izognejo globi. Po podatkih portala Airdna, ki spremlja statistike trga nepremičnin na portalu Airbnb, je v Ljubljani na voljo skoraj 1500 nepremičnin. Tri četrtine ponudnikov ponuja celotno stanovanje, večinoma gre za eno- in dvosobna stanovanja. Skoraj dve tretjini stanovanj je preko Airbnb na voljo več kot tri mesece v letu, ena petina pa celo leto.

Stojan Glavač v uvodu pojasni, kaj želi FURS z objavo poziva doseči:

Izjava

Pomanjkljiva obdavčitev prihodkov iz nepremičnin, oddanih na portalu Airbnb, pa ni edini in po mnenju Klemna Ploštajnerja iz stanovanjske zadruge Zadrugator niti ne največji problem Airbnb-ja.

Izjava

V Ljubljani je preko portala Airbnb na voljo med 1500 in 2000 nepremičnin. Ploštajner.

Izjava

Skoraj dve tretjini ljubljanskih stanovanj na Airbnb je na voljo za najem več kot tri mesece v letu. Ploštajner zato opozarja, da gre večinoma za stanovanja, kupljena z namenom investicije, in ne za začasno oddajanje praznih stanovanj.

Izjava

Iz teh podatkov sledi, da Airbnb ne omogoča dodatnega zaslužka povprečnim prebivalcem, temveč da od oddajanja na platformi služijo predvsem investitorji.

Izjava

Glede na to, da so ljubljanske nepremičnine na portalu Airbnb večinoma na voljo več kot tri mesece na leto, so ta stanovanja umaknjena iz najemniškega trga. Kar pripomore k dvigu najemnin. Ploštajner.

Izjava

Nezanemarljivo pa je tudi dejstvo, da je največ stanovanj na Airbnb eno- in dvosobnih.

Izjava

Domnevna težava, ki jo pri ureditvi oddajanja preko Airbnb pogosto izpostavljajo predvsem poslovno usmerjeni mediji, je, da je slovenska zakonodaja neprilagojena in da je legalno oddajanje preko platforme močno oteženo. Ploštajner to zavrača.

Izjava

Možnosti registracije za oddajanje preko Airbnb predstavi Stojan Glavač s finančne uprave.

Izjava

Ploštajner kot večji problem regulacije delovanja Airbnb izpostavlja izkrivljenost davčne ureditve. Ta namreč spodbuja oddajanje preko portala na škodo dolgoročnega oddajanja, kar negativno vpliva na višino najemnin.

Izjava

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

ja. Air_Bnb je tudi dvorezen meč. po eni strani je mnogo lažje in ceneje potovati, se nastaniti kje pri komu doma za nekaj časa. po drugi strani pa imajo lokalni prebivalci velik problem, ker ne najdejo več ugodnih in normalnih stanovanj za rentanje. v grčiji je to velik problem. na otokih sploh recimo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness