Najemniška stavka britanskih študentov

Oddaja
9. 5. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Te dni v Veliki Britaniji, predvsem pa prestolnici, poteka največja stavka študentskih najemnikov v zgodovini. Več kot tisoč študentov na univerzah Goldsmiths, University College London, krajše UCL, Roehampton University in Courtauld Institute of Art se namreč upira plačilu najemnin, saj naj bi bile te previsoke, bivanjski pogoji pa nesprejemljivi. Visoke cene sob, ki so v lasti univerz, sledijo napihovanju nepremičninskega balona v celotnem Londonu, s tem pa po trditvah upornih študentov izrivajo socialno deprivilegirane študente in v vse težji položaj potiskajo tudi ostale. Najemniška stavka je bila že v preteklosti uspešna metoda boja, nesprejemljivost razmer v številnih študentskih domovih in namestitvenih kapacitetah pa dokazuje tudi decembrska razsodba londonskega sodišča. To je več kot 200 študentom UCL-a dosodilo skupno 300 tisoč funtov odškodnine zaradi hrupa in ostalih nevšečnosti, ki so spremljale predolgo trajajoča popravila zgradbe.

Tudi tokrat je stavka najmočnejša prav na UCL-u, kjer je udeleženih kar 700 študentk in študentov. Z vodstvom univerze so se študenti nazadnje sešli v petek, vendar brez uspeha, saj njihove zahteve po 40-odstotnem znižanju najemnin niso uslišali.

Za začetek smo Davida Dahlborna, ki sodeluje pri stavki najemnikov na UCL-u, povprašali, kaj je bil povod za stavko, kakšna je situacija in zakaj so se odločili prav za to obliko protesta.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Upor z neplačevanjem najemnine je sicer precej pogosta taktika. Pri Dahlbornu smo zato poizvedeli, kje je njihova pobuda dobila navdih.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Kot rečeno, se stavkajoči študenti ves čas pogajajo z vodstvom univerze o znižanju najemnin, ki so se v zadnjih šestih letih podražile za 56 odstotkov. Vendar pa vodstvo univerze ne kaže pretiranega razumevanja. Poleg tega je bil minuli petek plačilni in torej precej napet dan, zato smo Davida Dahlborna vprašali, kakšen je odziv študentov in kako potekajo pogajanja z univerzitetnim menedžmentom.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Delovanje študentov precej odmeva po celi Angliji in širše. Krovna britanska študentska organizacija National Union of Students je tako stavko najemnikov podprla in tudi napovedala, da bo stavkajočim izrazila vso podporo, če se upor razširi po celi državi. David Dahlborn opiše, kakšne podpore od zunaj so bili deležni.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Ena od možnih alternativ neprestanemu dviganju najemnin je tudi oblikovanje stanovanjskih zadrug. Pri nastajanju ene od teh je v Edinburgu, kjer študira, aktivno sodeloval tudi Jan Savinc. Povprašali smo ga, v kakšnem smislu zadruge predstavljajo alternativo za bivanje študentov.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Za lažjo predstavo nam je sogovornik opisal tudi bolj praktične vidike delovanja in bivanja v zadrugi, njene začetke, razvoj in širši kontekst izrinjanja revnejših študentov na račun bogatejših kolegov in študentov iz tujine.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Nekaj na tem področju pa se dogaja tudi v Sloveniji. Skupina mladih, med njimi tudi naš sogovornik Jan Savinc, je pred kratkim ustanovila zadrugo Zadrugator. Za konec nam je povedal še nekaj malega o svojih naslednjih zadružnih podvigih v Veliki Britaniji in začetkih Zadrugatorja v Sloveniji.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness