Navali narode, izkaznice so skoraj tu

Aktualno-politična novica
29. 3. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

V današnjem OFFsajdu se bomo posvetili izdaji novih biometričnih osebnih izkaznic. Včeraj se je uradno začelo naročanje novih biometričnih osebnih izkaznic. Slovenija je tako po skoraj 25 letih dobila nove osebne izkaznice, ki bodo vsebovale biometrično zaščito, kot sta recimo fotografija dveh prstnih odtisov in fotografija obraza, narejena s tremi različnimi tehnikami.

Evropska unija je pred slabima dvema letoma z direktivo predpisala izdajo biometričnih osebnih izkaznic, ki bi jih Slovenija morala začeti izdajati že 2. avgusta lani. Vlada je sprva predvidela, da se bodo izkaznice začele izdajati 3. januarja letos, vendar je na lanski decembrski seji državni zbor z 62 glasovi za in nobenim proti sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o osebni izkaznici, ki pa je datum izdaje prestavil na 28. marec. Zakon so poleg koalicijskih strank podprli tudi v vrstah SD-ja. Nove biometrične izkaznice bodo prinesle nove načine varovanja osebnih podatkov in pospeševanje digitalizacije javne uprave, pojasni načelnica Upravne enote Kranj Metka Knific Zaletelj.

Izjava

O delu na upravni enoti Tobačna in novi parkirnini
 / 11. 6. 2020
Povpraševanje po novih osebnih izkaznicah je veliko in upravne enote v večjih mestih se spopadajo s preobremenjenostjo, vendar ne zaradi pomanjkanja kadra, komentira načelnik Upravne enote Ljubljana Bojan Babič.

Izjava

Pripravljenost javne uprave na prihajajoči val komentira Knific Zaletelj.

Izjava

Kljub tehničnim inovacijam pa se samo delo na upravnih enotah ne bo kaj prida otežilo, do zapletov v glavnem prihaja pri jemanju prstnih odtisov na pultih upravnih enot, dodaja Babič.

Izjava

Kljub inovacijam pa so odzivi na nove osebne izkaznice mešani. Mnogi državljani so zaskrbljeni zaradi povečanja možnosti za zlorabo osebnih podatkov, ki jih bo javna uprava po novem zahtevala od občana, pojasnjuje novinar s področja informacijske znanosti in avtor bloga Državljan D, Domen Savič.

Izjava

Osebne izkaznice, ki temeljijo na biometrični tehnologiji, niso novost, saj jih uporablja mnogo držav, med njimi tudi nekaj evropskih, vendar se po mnenju Saviča tehnologija uporablja za druge namene kot za varnost.

Izjava

Poleg vprašljivih izkušenj v tujini pa je po mnenju Saviča problematična tudi tehnologija sama, saj so biometrični podatki že po sami vsebini nespremenljivi in bi uporabnika lahko izpostavili zlorabi.

Izjava

Na upravnih enotah zagotavljajo, da je pretirana zaskrbljenost zaradi varnosti osebnih podatkov neutemeljena. Na očitke o možnosti zlorabe odgovarja Knific Zaletelj.

Izjava

Dobavitelj velike večine osebnih dokumentov pri nas je celjsko podjetje Cetis, ki ga je ministrstvo za notranje zadeve tudi tokrat pooblastilo za izdelavo biometričnih izkaznic. Vendar je pri proizvodnji prišlo do začasnega zastoja zaradi velikega povpraševanja in pomanjkanja čipov. Velik vpliv na dobavno stisko pa naj bi povzročila vojna v Ukrajini, saj je velik del razvoja programske opreme potekal ravno v Rusiji in Ukrajini. Poleg kaotičnega stanja v tujini pa je tudi sama proizvodnja izkaznic zelo zahtevna zaradi približno petinštiridesetih novih varnostnih mehanizmov, ki jih kartica vsebuje.

V Cetisu so nas po odgovore na vprašanja poslali na ministrstvo za notranje zadeve, s katerega nam do zaključka redakcije niso uspeli odgovoriti. Podjetje je pred kratkim objavilo pismo za javnost, v katerem zastoj v proizvodnji utemeljuje s trenutnim geopolitičnim ozračjem. Težave pri proizvodnji komentira Savič.

Izjava

Zaradi zmanjšane proizvodnje se je podaljšalo tudi čakanje na izkaznice. Ponavadi smo na novo osebno izkaznico čakali pet delovnih dni, iz Cetisa pa so v teh dneh sporočili, da bo pošiljanje izkaznic za zdaj zamaknjeno. Za koliko časa, niso povedali. Občani, ki so na upravni enoti zaprosili za urgentno izdajo dokumenta, so namesto izkaznice prejeli potni list za ceno osebne izkaznice. To pomeni, da so naročniki prihranili slabih deset evrov. V tem primeru gre torej za šibko dobavo in ne za počasnost javne uprave, pojasni Babič.

Izjava

Nove izkaznice bodo prinesle veliko sprememb, ki naj bi prispevale k hitrejši in učinkovitejši javni upravi. Pojavi se vprašanje, ali bo nova izkaznica korak k večji varnosti osebnih podatkov ali pa bo odprla vrata novim represivnim tehnologijam, kot je tehnologija obrazne prepoznave. Kartica je namreč le del sistema identifikacije državljanov, ki se z njo vzpostavlja. 

Odpoved: Na izkaznico je čakal vajenec Beno, za pultom je papirje urejal Blaž.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.