Navijanje v OFFsajdu!

Aktualno-politična novica
24. 10. 2012 - 17.00
 / OFFsajd

V okviru tedna dejavnosti mednarodne organizacije Fare je na pobudo Sindikata športnikov Slovenije in Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije potekala okrogla miza Preprečevanje diskriminacije in nasilja na športnih prireditvah. Tudi nogometaši sami so v sklopu akcije z dvigom rdečega kartona pred začetkom tekem opozarjali na problematiko neprimernega navijanja v Sloveniji, predvsem v smislu sovraštva, poniževanj, zbadljivk ter tudi rasističnih opazk in nasilja. Na žalost lahko na njihova opozorila v luči dogodkov na nogometni tekmi med Olimpijo in Mariborom označimo za preslišana.

Naloga akcije je predvsem osveščanje in vzgajanje sedanjih in prihodnjih generacij ljubiteljev športa. Pripravljata pa se tudi dva nova zakonodajna ukrepa v vezi z navijaštvom, ki gresta jutri v prvo obravnavo v državnem zboru, saj se upa, da bosta sprejeta pred prihajajočim evropskim košarkarskim prvenstvom Eurobasket 2013. Če bosta sprejeta bodo imeli policisti še več pooblastil, ob kršitvah bodo lahko izrekli enoletno prepoved obiskovanja športnih prireditev, drugi ukrep pa je namenjen skupinam, ki že med prihodom na neko prireditev kršijo javni red in mir. Policist bo takšnim lahko ustno odredil prepoved udeležbe, ukrep pa bo prenehal takoj, ko je prireditve konec. Hosto povprašamo, če obstoječo in tudi prihajajočo zakonodajo podpira.

Spregovorili smo z Milanom Hosto, ki je direktor inštituta Spolint, predavatelj na Univerzi na Primorskem in se tudi sicer ukvarja s filozofijo športa ter z zvestim navijačem Olimpije, Rokom.

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.