Nezaupnica kosovski vladi

Aktualno-politična novica
11. 5. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Kosovski vladi Isa Mustafe je bila z 78-imi glasovi za in 34-imi proti izglasovana nezaupnica. Poleg opozicijskih in manjšinjskih strank je proti vladi glasovala tudi koalicijska partnerica Demokratska stranka. Predčasni zaključek mandata je za kosovski politični prostor prej pravilo kot izjema, tokrat pa je kot povod delovalo vprašanje demarkacije meje Kosova s Črno goro.

Okoliščine povoda za izglasovanje nezaupnice pojasni Amra Zejneli, kosovska dopisnica Radia Svobodna Evropa:

Izjava

Opozicijska Vetëvendosje oziroma v prevodu Samoopredelitev je ničkolikokrat nasprotovala sporazumu o vzpostavitvi demarkacijske meje s Črno goro, češ da bi Kosovo s tem prepustilo osem tisoč hektarjev kosovske zemlje. Zaradi tega in zaradi poskusa vzpostavitve skupnosti srbskih občin je Vetëvendosje večkrat protestirala, prav tako pa je parlamentarne seje, kjer se je obravnavalo dotična vprašanja, prekinjala kar z izpustitvijo solzivca. Dasiravno politična problematičnost vprašanja torej ni novost, pa le-to predstavlja široka podpora nezaupnici vladi, med katero je najti tudi koalicijsko partnerico Demokratsko stranko. Eraldin Fazliu s spletnega portala Kosovo 2.0 vidi potezo Demokratske stranke kot zagotovitev boljših volilnih rezultatov pred sojenjem v Haagu, na katerem bo sojeno tudi članom dotične stranke:

Izjava

Videnje morebitnega uspeha oziroma neuspeha na naslednjih volitvah pojasni kosovski filozof Agon Hamza:

Izjava

V luči koalicijskega spora je videti tudi odrekanje priznavanja legitimnosti predsednika Hashima Thacija, sicer tudi nekdanjega predsednika demokratske stranke. Zejneli:

Izjava

Sprejem sporazuma o demarkaciji meje s Črno goro je bil sicer pogoj Evropske unije za vizumsko liberalizacijo za kosovske državljane. O vlogi mednarodne skupnosti pri nezaupnici vladi, Fazliu:

Izjava

Predčasno končanje mandata je v kosovskem političnem prostoru bolj kot izjema pravilo. O preteklih spodrsljajih današnji Offsajd zaključi Fazliu:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.