Nič hidroelektrarn na Vjosi

Okrogla miza, intervju ali pogovor
14. 6. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

O načrtih Albanije, da razvija svoj hidropotencial v elektrooskrbi, a hkrati zajezi ene od zadnjih prostotekočih rek v Evropi, smo že precej poročali. Tudi o priporočilih Evropske energetske unije, naj v voz prosperitete vpreže vodo in naj na albanskih rekah zraste okoli 700 večjih in manjših jezov. Veliki skok naprej v globočine elektroproizvodnje pa je sedaj vsaj pod vprašajem. Vlada Albanije je z mednarodno nevladno organizacijo Patagonia podpisala sporazum o razvoju nacionalnega parka na reki Vjosa na jugu države. S tem na reki ni več mogoče graditi hidroelektrarn, ki bi popolnoma spremenile naravni tok reke in s tem okolje okoli nje. Albanski premier Edi Rama je zagotovil, da je zaradi pridobitve statusa nacionalnega parka na Vjosi prepovedana kakršnakoli gospodarska aktivnost.     

Načrti za množično gradnjo majhnih hidroelektrarn v Albaniji
 / 7. 3. 2020
Socialistična stranka, katere predsednik je premier Edi Rama, je bila v preteklosti sicer naklonjena gradnji hidroelektrarn v državi. Nataša Gregorič Bon z Inštituta za antropološke in prostorske študije ZRC Sazu pojasni, da se je zdajšnji premier zavzemal za nacionalni park na Vjosi že pred zadnjimi volitvami. 

Izjava

Najpomembnejšo vlogo v borbi proti gradnji hidroelektrarn na albanskih rekah ima nevladna organizacija EcoAlbania.

Izjava

Članica nevladne organizacije EcoAlbania Besjana Guri razloži strukturo vseh mednarodnih organizacij, ki sodelujejo pri obrambi rek. 

Izjava

Pridobitev statusa nacionalnega parka pa pomeni veliko zmago tudi za lokalno prebivalstvo, saj bi hidroelektrarne lahko povzročile poplavljanje vasi in kmetijskih površin.

Izjava

Kljub temu da je gradnja hidroelektrarn na Vjosi od zdaj naprej prepovedana, pa še vedno obstajajo načrti za njihovo gradnjo na rekinih pritokih. 

Izjava

Po mnenju Guri je vzpostavitev nacionalnega parka na Vjosi korak v pravo smer, a vseeno poudarja, da se borba proti poseganju v rečne ekosisteme ne konča.

Izjava

O nacionalnem parku Vjosa ostaja še kup nejasnosti. Najprej vprašanje, kdaj naj bi bil park dejansko ustanovljen. Rama, ki na novinarski konferenci ob podpisu memoranduma ni sprejemal novinarskih vprašanj, je povedal zgolj, da je ustanovitev parka zelo kompleksna. Prav tako še ni povsem jasno, kaj vse bo obsegal park. Leta 2018 je vlada naftni družbi Shell podelila koncesijo za raziskave naftnih najdišč v okolici kraja Permet, ki leži na bregovih Vjose. Ali bi ustanovitev nacionalnega parka preprečila tudi te posege v okolje, še ni jasno. 
 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness