Nova operacija starešin

Aktualno-politična novica
14. 10. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

Evropska unija je v ponedeljek sprožila operacijo, ki so jo nekateri poimenovali Mos Maiorum. Gre za masivno policijsko operacijo v kateri sodeluje petindvajset evropskih držav, ki poskuša poiskati, zadržati in morda tudi deportirati migrante brez ustreznih dokumentov. Besedno zvezo Mos Mairum so si nevladne organizacije sposodile iz besedišča antičnega Rima. Dobesedno bi to besedno zvezo prevajali kot način starešin. V tej štirinajst dnevni operaciji naj bi sodelovalo do 20.000 policistov iz vseh petindvajsetih držav, ki bodo nadzorovali glavne avtobusne in železniške postaje. Točni podatki o številu migrantov brez dokumentov sicer ne obstajajo, a se nekatere ocene gibljejo med 150.000 in 450.000 ljudi. Več o operaciji nam povesta Karl Kopp iz organizacije Pro-Asyl in Caroline Intrand iz organizacije Frontex exit.

Link z informacijami o poročevanih točkah nadzora:

http://map.nadir.org/ushahidi/

http://www.statewatch.org/news/2014/oct/migrant-hunt.htm 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ta hudič se izvaja tudi v Sloveniji. Policija sicer ne bo angažirala dodatnih ljudi v akciji, izvajala bo le dodatno poostreni nadzor v okviru rednih kontrolnih aktivnosti. Operacija je "tajna" zato policija ne daje izjav na operacijo.
Tukaj pa še link do opozorila za migrante v več jezikih: http://en.contrainfo.espiv.net/2014/10/01/eu-joint-police-operation-agai...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness