21. 3. 2018 – 17.00

Nove hidroelektrarne na Savi?

Audio file

Državni zbor je danes obravnaval predlog Zakona o načinu izgradnje infrastrukture in pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala srednje Save. Predlog zakona je s podporo še 19 poslancev tako iz koalicijskih kot opozicijskih strank vložil poslanec Ivan Hršak iz poslanske skupine DeSUS. Predlog predvideva podelitev koncesije za dobo 50 let družbi Srednjesavske elektrarne, ki je v 100-odstotni lasti Holdinga slovenske elektrarne, ta pa bi na srednji Savi zgradila tri hidroelektrarne. Hršak je predlog zakona vložil samostojno, saj naj bi 8 mesecev čakal na podporo največje koalicijske stranke SMC in je nato ni dobil. Predlogu zakona okoljevarstvene organizacije nasprotujejo iz več razlogov. Moti jih izključitev iz postopka oblikovanja predloga in sam predlog, ki po njihovih besedah ne upošteva naravovarstvenih predpisov.

Predlog zakona predvideva podelitev koncesije na delih vodnega telesa reke Save med Medvodami in Zidanim Mostom, tako imenovane srednje Save.

Razloge za vložitev zakona in glavne rešitve, ki jih prinaša, pojasni prvopodpisani poslanec Ivan Hršak.

Izjava

Po njegovih besedah gre za pomemben razvojni projekt tako za Republiko Slovenijo kot zasavsko regijo.

Izjava

Hršak kot enega od razlogov izpostavlja tudi, da gre pri hidroelektrarni za obnovljiv vir električne energije.

Izjava

Pred vložitvijo predloga zakona v parlament javna razprava po besedah več sogovornikov ni bila opravljena. To predstavlja kršitev Aarhuške konvencije, ki ureja dostop do informacij in obveznost udeležbe javnosti v okoljskih zadevah. Da gre za postopkovno kršitev, pojasni Gregor Danev z Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave.

Izjava

Lokalne skupnosti zakon sicer podpirajo, saj podpirajo vsakršno investicijo v regijo. Vendar bi si tudi one v tako velik projekt, kot je izgradnja hidroelektrarn na Savi, želele biti vključene. To pove Tomaž Trotovšek iz Razvojnega sveta zasavske regije.

Izjava

Hršak očitke, da se z lokalnimi skupnostmi ni posvetoval, zavrača.

Izjava

Predlogu zakona v okoljevarstvenih organizacijah nasprotujejo. Izpostavljajo, da se območje srednje Save nahaja na območjih Nature 2000. Gre za območja, na katerih je vpliv človeka minimalen in so posebej zaščitena. Ravno zato mora biti vsakršen poseg vanje previden. Pojasni Mihael Toman iz Biotehniške fakultete.

Izjava

Predlog zakona ne upošteva okoljskega poročila za nacionalni energetski program, ki je ugotovilo vpliv hidroelektrarn na srednji Savi. Postavitev hidroelektrarne namreč vpliva na tok reke, estetski videz in širši ekosistem. Tako Toman.

Izjava

Zaradi izjemnega vpliva hidroelektrarne na naravni habitat rib, ki v Savi živijo, predlogu zakona nasprotujejo tudi v Ribiški zvezi Slovenije, kot pove predsednik upravnega odbora zveza Miroslav Žaberl.

Izjava

Pri izgradnji hidroelektrarn je z vzpostavitvijo ribjih stez mogoče in v skladu z evropsko zakonodajo celo nujno poskrbeti za ribe. Vendar pretekla praksa v Sloveniji ni šla v tej smeri. Tako Žaberl.

Izjava

Zakon v 4. členu sicer določa, da mora biti vpliv na okolje upoštevan, vendar zahteve niso dovolj jasne. Tako Danev.

Izjava

Poslanci bodo o predlogu zakona glasovali jutri.

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.