Odkriti novi notranji sovražnik

Oddaja
23. 12. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

V parku Tabor se bo ob devetnajsti uri pričel protest proti represiji in kriminalizaciji. Povod za demonstracije je nov zakon o javni varnosti, ki ga je pred slabimi 14imi dnevi na predlog vlade sprejel španski parlament. Ta z represivnimi ukrepi in drakonskimi kaznimi praktično onemogoča protestno gibanje in civilno družbo, na kar so se ljudje v Španiji odzvali z množičnimi protesti po vsej državi. Ogorčenje nad represivnimi ukrepi desno-sredinske vlade španskega premierja Mariana Rajoyja pa se širi tudi drugod po Evropi, tudi Ljubljano, kjer bodo udeleženci na uvodoma omenjenem protestu izrazili solidarnost s španskimi protestniki in civilno družbo.

Francisco Jurado, profesor prava iz Seville meni, da je to odgovor vlade po treh letih preučevanja metod organiziranja preko socialnih omrežij civilnih gibanj v Španiji. Kazni oziroma globe se gibajo med 100 pa vse do 600,000 evrov. Španska vlada z novim zakonom visoke globe namenja tudi tistim, ki samo delijo vabila na proteste preko socialnih omrežij. Kako izvajanje novega zakona deluje v praksi so prejšnji teden prikazale španske specialne policijske enote, ko so vdrle v več socialnih centrov in zasebnih stanovanj v Barceloni in Madridu. Med racijo je bila prostost odvzeta 11 aktivistom, ki so jim zasegli tudi osebne računalnike in mobilne telefone. Po Juradovem mnenju so aretacije in zakon plod potrebe po novem notranjem sovražniku, ki ga španska vlada po treh letih protivarčevalnih protestov in akcij vidi predvsem v španskem Gibanju 15. maj. Gibanje 15. maj se je sprva sicer imenovalo "Indignados - Ogorčeni" in je zraslo iz platforme Resnična demokracija zdaj, špansko Democracia Real Ya. Gre za civilno gibanje sestavljeno iz različnih organizacij in nešteto posameznikov, vsem je skupno družbeno opustošenje.

Novi zakon ne omejuje le protestnikov in ljudstva pri z ustavo zagotovljeni pravici do združevanja, omejuje tudi novinarje. O prepovedi snemanja in fotografiranja svobodni novinar Martin Roberts.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.