Omejena moč novega mjanmarskega parlamenta

Oddaja
1. 2. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

V mjanmarski prestolnici Najpjido je potekalo prvo zasedanje novo izvoljenega parlamenta. Na novembrskih volitvah je zmagala Narodna liga za demokracijo, krajše NLD, ki je osvojila nekaj manj kot 80 odstotkov glasov, s čimer si je prepričljivo zagotovila želeno dvotretjinsko večino v obeh domovih parlamenta, ki ji omogoča izvolitev predsednika po svojih željah. Po trenutni ustavni ureditvi tega položaja ne more zasesti predsednica NLD-ja in bivša politična zapornica Aung San Su Či, saj sta njena otroka državljana Velike Britanije - gre za omejitev, ki jo je uvedla predhodno vladajoča vojaška hunta ravno z namenom izločitve Su Či.

Ustave kljub dvotretjinski večini NLD brez privolitve vojske ne more spremeniti, saj ima ta pravico veta na morebitne ustavne spremembe. Aj Čan Niang iz Democratic Voice of Burma, neodvisnega mjanmarskega medija, najprej spregovori o omejeni moči novega parlamenta:

Izjava

Su Či kljub vsemu namerava kandidirati za predsednico, bolj realen pa je scenarij, v katerem bo mesto zasedel kakšen od njenih bližnjih zaveznikov. Niang pojasnjuje:

Izjava

Kdo sploh je Aung San Su Či in kako je prišla do svoje nove vloge, opiše Niang:

Izjava

Mjanmar se spopada s številnimi problemi, a za novo vlado bo najpomembnejša bitka tista z vojsko. Niang o prioritetah prihajajoče vlade.

Izjava

Mjanmar ima več sto etničnim manjšinam, ena od njih je tudi muslimanska manjšina Rohingje, ki ji država odreka državljanstvo in pravice, ki izhajajo iz njega, nad njimi pa se vršijo sistematični pogromi s strani budistične večine. Su Či je pred volitvami dejala, da reševanje njihove situacije ne bo prioriteta njene vlade. Trdila je, da so Rohingje prišleki iz Bangladeša, kar je, sicer zgodovinsko napačna, uradna razlaga vojaške hunte in na podlagi katere je Rohingjam odvzeta pravica do državljanstva. Da skrb zanje torej ni visoko na lestvici prioritet nove vlade pod vodstvom Su Či, sicer nobelove nagrajenke za mir, potrdi tudi Niang.

Izjava

Po mnenju Nianga je popolna predaja oblasti v civilno sfero še daleč.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness