Padec Šarčevega (S)kabineta

Oddaja
bertonceljsarec
27. 1. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Manjšinska vlada, ki jo je vodil Marjan Šarec, ne obstaja več. Šarec je dopoldan napovedal odstop s položaja premierja in s tem dodal še eno nizu slovenskih vlad, ki se predčasno poslavljajo. Zadnja vlada, ki je oddelala cel mandat, je bila tako Janševa med letoma 2004 in 2008. 

Šarec je obvestilo o odstopu že poslal predsedniku parlamenta Dejanu Židanu, prvi pogovori o oblikovanju morebitne nove vlade pa naj bi stekli v sredo, ko se predsednik Republike Borut Pahor vrne iz Poljske. 

Šarec je obupal, a ne kar tako, le nad trenutno koalicijo. Iz nabora klasičnih realpolitičnih orožij se Šarec zavzema za predčasne volitve.

Izjava

Odmevi po odstopu premierja Mira Cerarja
 / 15. 3. 2018

A čeprav bi si premier ob odstopu želel volitev, na katerih očitno računa na veliko podporo svoji stranki in oblikovanje nove stabilne koalicije, to ni edina možnost. Voditelji slovenskih strank so danes v parlamentu poleg naslavljanja volilnega telesa namigovali tudi na možnosti sestave nove vlade v tem parlamentarnem mandatu.

Prva je šla Levica, nato Karl Erjavec, zatem finančni minister Andrej Bertoncelj, ki je danes zjutraj odstopil iz “strokovnih razlogov”, za katerimi naj bi se skrivalo nasprotovanje kritju morebitnih izgub zdravstvene blagajne ob tako imenovani ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja iz državnega proračuna. Komaj minute so minile od novice o Bertoncljevem odstopu, že je Šarec na novinarski konferenci naznanil svojega. A Šarec trdi, da Bertoncljevo nasprotovanje zadnjemu predlogu zdravstvenega ministra Aleša Šabedra ni vzrok Šarčevemu odstopu. 

Izjava

Potem ko je naznanil svoj odstop, je Šarec roko za naslednje volitve iztegnil Zdravku Počivalšku in Stranki modernega centra. 

Izjava

Ustanavljanje nove koalicije pred volitvami za Šarca ni opcija.

Izjava

A na Šarčevo ponudbo, s katero je verjetno računal, da bi SMC-ju tudi po novih volitvah omogočil obstanek v parlamentu, ni bilo jasnega odgovora. Počivalšek nad novimi volitvami namreč ni ravno navdušen. Prav stranka SMC bi bržkone s predčasnimi volitvami zgubila največ - če je verjeti javnomnenjskim anketam, bi nekdaj največja stranka ostala pod parlamentarnim pragom.

Izjava

Šarcu je v parlamentu pred odstopom ostala podpora 42 ali 43 poslancev. Največja posamična parlamentarna stranka je še zmeraj Slovenska demokratska stranka. Njen predsednik Janez Janša je z odstopom Šarca kakopak zadovoljen. 

Izjava

Čeprav so po oceni Janše najverjetnejša možnost predčasne volitve, Janša ne izključuje sestave nove koalicije.

O volilnem kongresu Desusa, umiku Karla Erjavca in prihodnosti vladne koalicije
 / 21. 1. 2020

Izjava

Zdravko Počivalšek morebitnega vstopa v koalicijo s Slovensko demokratsko stranko ni izključil. Za razliko od prejšnjega predsednika SMC Mira Cerarja Počivalšek pač nikdar ni obljubil, da se v koalicijo z Janšo ne bo podajal.

Izjava

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je vsaj v svojih besedah samozavesten in verjame, da bi bile za NSi predčasne volitve dobra opcija. A tudi Tonin danes ni hotel izključiti vstopa v novo koalicijo.

Izjava

Bolj jasno se je za volitve zavzel Dejan Židan, predsednik Socialnih demokratov, ki druge možnosti od nasprotovanja Janši niti nima.

Izjava

Vtis, da so nad Šarčevim odstopom najbolj razočarani, dajejo v Stranki Alenke Bratušek, Demokratični stranki upokojencev Slovenije in Levici. Aleksandra Pivec, nova predsednica DeSUS, je do prihodnjih možnosti še povsem odprta.

Izjava

Levica je po besedah Luke Mesca na volitve sicer pripravljena, a ton njegovih izjav dopušča dvom v dejanske zmožnosti Levice za dosego uspešnega rezultata na volitvah.

Izjava

Podoben ton kakor v Mesčevih izjavah je moč zaslediti tudi v govoru Alenke Bratušek.

Izjava

Zmago Jelinčič je prepričan v sestavo nove vlade pred volitvami, saj naj bi bile te zaradi nespremenjene volilne zakonodaje neustavne. To seveda ne drži, saj je Ustavno sodišče parlamentu za spremembo volilne zakonodaje dalo dve leti časa, torej do konca tega leta.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Samo os SDS-levica lahko reši državo. Samo vprašanje časa je kdaj si gospoda Janša in Mesec priznata ljubezen in s poroko zapečatita zavezništvo. Narod naj predstavlja celota, ne le bodisi levo ali desno krilo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.