Ping pong na hrbtih lačnih

Oddaja
4. 1. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Novo leto - nov začetek. A ne za tiste, ki so začetek leta pričakali pod nemilim nebom in v starih razmerah obtičali pred trdnjavo Evropske unije. V kampu Lipa, 25 kilometrov jugovzhodno od Bihaća na severozahodu Bosne in Hercegovine, je okrog 900 migrantov novoletno noč preživelo brez elektrike, brez tekoče vode in brez ogrevanja. Na voljo so jim bili le mrzli vojaški šotori.

S prvim januarjem jih je večina v protest proti človeka nevrednim razmeram začela z gladovno stavko. Stavko opiše Anja iz dobrodelne organizacije No Name Kitchen. Ta migrantom, ki so ostali zunaj uradnih centrov, tudi Lipe, pripravlja toplo hrano. Pred kampom Lipa pod raznimi platni, plastikami in drevjem živi nekaj sto ljudi, zato Anja ocenjuje, da v kampu gladovno stavka okrog 600 ljudi.

Izjava

lipa
Po zaprtju kampa Vučjak še bolj odročen »začasni« center Lipa
 / 1. 10. 2020

Kamp Lipa je na lokaciji, odmaknjeni od civilizacije, nastal aprila lani pod pretvezo ukrepov proti virusu. Od vsega začetka ni bil primeren za prezimitev. Nato je pred skoraj dvema tednoma prišlo do požara. Ker so kamp sestavljali šotori, ni čudno, da je zgorel. Čeprav se v lokalnih medijih navaja sum, da so kamp namenoma požgali migranti, za to ni nobenih dokazov, pravi Anja. 

Izjava

Po požaru je okrog 1400 ljudi, ki so živeli v kampu, čeprav je ta bil zgrajen le za 1000 migrantov, peš odšlo proti Bihaću. Vendar jih je policija nasilno zaustavila. 500 migrantov je barikado predrlo in si prenočišča poiskalo v skvotih po Bihaću ali Veliki Kladuši. Preostalih 900 pa so policisti odpeljali nazaj v požgani kamp. Vojska jim je postavila okrog 20 šotorov. Njihovo primernost za bivanje opiše Peter van der Auweraert, vodja misije Mednarodne organizacije za migracije, krajše IOM, v Bosni in Hercegovini.

Izjava

Oblasti bi morale kamp preurediti že pred zimo, a ker ga niso, je Evropska unija s koncem novembra prenehala financirati aktivnosti mednarodnih organizacij v kampu. IOM, ki je delovala v kampu, je nekaj tednov vztrajala brez financiranja, a je nato v drugi polovici decembra od problemov dvignila roke. Zakaj, odgovarja van der Auweraert.

Izjava

Van der Auweraert se zavzema za preselitev migrantov iz Lipe na druge začasne lokacije, dokler Lipa ne bo izpolnjevala minimalnih standardov: dokler ne bodo utrdili tal za postavitev zabojnikov ter napeljali električne in vodovodne povezave. Vendar bo vzpostavitev teh pogojev vzela vsaj nekaj mesecev, je dejal van der Auweraert.

IOM je po odločitvi ministrstva za varnost Bosne in Hercegovine minuli teden zato želel migrante iz Lipe preseliti na začasni lokaciji. Najprej so poskusili s centrom Bira v Bihaću, ki so ga lokalne oblasti zaprle konec septembra ter prebivalce preselile prav v Lipo. Nato so migrante skušali prepeljati še v vas Bradina, v prostore nekdanje vojašnice. Kljub temu da so preselitvi odobrile nacionalne oblasti, ju IOM ni mogla izvesti. Naletela je namreč na močno nasprotovanje lokalnih županov, lokalne policije in prebivalstva. V primeru Bradine so se lokalne in nacionalne oblasti prepirale tako dolgo, da so morali čakajoči migranti noč preživeti v avtobusih. A tudi po tem so bili spet prepeljani nazaj v Lipo, povzame van der Auweraert.

Izjava

Prav občutek omejevanja gibanja in prisilne “nastanitve” v Lipi so po mnenju Anje iz organizacije No Name Kitchen močno prispevali k odločitvi za gladovno stavko.

Izjava

Migranti na Balkanski poti
Sodba upravnega sodišča v zadevi izgona kamerunskega migranta
 / 21. 7. 2020

Gladovna stavka je rezultat tako imenovanega “ping ponga”, ki se ga lokalne, kantonalne in nacionalne oblasti v Bosni igrajo na hrbtih migrantov. Poleg tega gladovna stavka v poln sijaj postavlja notranji problem etnično zasnovane federativne republike. Primer tega je nemoč nacionalnega ministrstva za varnost, ki je v zgolj tednu dni spremenilo stališče s tega, da je treba migrante iz Lipe nujno premestiti drugam, na to, da je treba urediti kamp Lipa.

Mednarodne organizacije in Evropska unija pri tem, kolikor lahko, gledajo stran. Predstavniki Evropske unije so obsodbe “nesprejemljivih razmer” v Lipi sicer bili zmožni, Evropska komisija pa je obljubila dodatne tri milijone in pol evrov za humanitarno pomoč migrantom v Bosni. A kam bodo ti milijoni šli, če je Unija delovanje organizacij v kampu Lipa prenehala financirati? Odgovor komisije: za tople obleke, odeje, hrano, zdravstveno in psihološko oskrbo. Dobra tolažba za tiste, ki ne jedo in nimajo strehe nad glavo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness