Pošta proti pravicam predstavnikov poštarjev

Aktualno-politična novica
Sindikat poštnih delavcev KS90
9. 5. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

V Kopru poteka zbor članov Sindikata poštnih delavcev KS90. Delavci protestirajo proti izključitvi sindikata iz pogajanj z vodstvom Pošte Slovenije o izboljšanju položaja delavcev, zahtevajo preklic opozorila pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi predsedniku sindikata Sašu Gržiniču ter sprejetje zahtev po izboljšanju razmer na delovnem mestu. Iz protestov se javlja Erika Čigon:

Izjava

Kot smo na Radiu Študent že poročali, je Sašo Gržinič prejel opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Pošti naj bi namreč povzročil stroške, ko je pozval delavce, naj ne delajo preko 8-urnega delavnika v času velike odsotnosti zaposlenih zaradi poškodb. Dogajanje je na novinarski konferenci iz 18. aprila opisal Sašo Gržinič:

Izjava

Delodajalec v tem času ni ustrezno ukrepal, čeprav so na Pošti priznali, da je šlo za izredne razmere, razloži Gržinič:

Izjava

Pošta sicer trdi, da je za izboljšanje položaja zaposlenih sprejela več ukrepov, med drugim od februarja letos namerava zaposliti 111 novih delavcev in zmanjšati obseg dela ob sobotah ter je z začetkom aprila zmanjšala obseg blaga, ki se prodaja na dostavah. Gržinič je do trditev Pošte kritičen:

Izjava

Gržinič pa je opozorilo pred odpovedjo prejel šele več kot dva meseca po beli stavki, in sicer kmalu po tem, ko je zavrnil podpis sporazuma o izboljšanju pogojev dela. Takrat je drugi reprezentativni sindikat, to je Sindikat delavcev prometa in zvez iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, predlagal, da se Pošta dalje dogovarja zgolj z njim. Razloži pravnica Sindikata delavcev prometa in zvez, Saška Kumer:

Izjava

Dogovor je predvidel zavezo o zaposlitvi 111 novih delavcev in zvišanje nadomestka za prehrano iz dobrih 4 na 6 evrov. Gržinič razloži, zakaj sporazuma ni želel podpisati:

Izjava

Ko je Sindikat zavrnil podpis sporazuma, ga je vodstvo Pošte označilo za nereprezentativnega, čeprav je njegovo reprezentativnost do takrat več let priznavalo.

Tudi pred tem pa je izvajanje sindikalnih aktivnosti večkrat oteževalo, je na novinarski konferenci opozorila sindikalna zaupnica Diana Kos.

Izjava

Opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi Sašu Gržiniču tudi ni bil edini primer, ki ga v Sindikatu razumejo kot onemogočanje sindikalistov, je na novinarski konferenci poudarila Kos:

Izjava

Podporo Sindikatu poštnih delavcev KS90 so izrazili številni drugi sindikati ter organizacije in iniciative civilne družbe.

Predsednik Konfederacije sindikatov 90, Peter Majcen, zaključi:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness