Portoriko pred viharjem

Aktualno-politična novica
26. 12. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Karibska država Portoriko, ki je sicer teritorij ZDA, se že več let otepa hude dolžniške krize. Junija letos je Portoriko nehal plačevati vse svoje obveznosti in je tehnično bankrotiral. Zakon, ki so ga v naglici sprejeli v ameriškem kongresu, je Portoriku omogočil, da je država vstopila v pravni postopek, podoben prisilni poravnavi. V mesecih, ki so sledili, je Portoriko izginil z medijskih radarjev. Pomanjkanje sredstev je zaenkrat najmočneje prizadelo zdravstveni sektor. A najtežji del prestrukturiranja dolga Portoriko še čaka. Prejšnji teden je posebni nadzorni odbor, ustanovljen s strani ameriškega kongresa za nadzor nad financami Portorika, vladi predložil svoje mnenje o potrebnih varčevalnih ukrepih. Prihodnji mesec mora vlada nadzornemu odboru predložiti varčevalno naravnan finančni načrt za prihodnjih pet let.

Razlog za to, da končna oblika varčevalnih ukrepov še ni znana, je tudi v tem, da se bo vlada v tem vmesnem času zamenjala. Prihodnji teden se je namreč iztekel mandat zdajšnjemu guvernerju Alejandru Garcí Padillu iz levosredinske Demokratske ljudske stranke. Zamenjal ga bo kandidat opozicijske Nove progresivne stranke Ricardo  Rosselló, ki je bil izvoljen v začetku novembra. Prav tako se bodo zamenjale večine v obeh domovih kongresa. Večino bo po novem imela Progresivna stranka, ki ima kljub imenu neoliberalni ekonomski program. Glavna ločnica med strankama je  drugačna opredelitev glede vprašanja pravnega statusa Portorika. Progresivna stranka podpira idejo, da naj se Portoriko kot nova zvezna država pridruži ZDA, demokratska stranka pa podpira obstoječi status Portorika kot teritorija Združenih držav Amerike. Ta status daje Portoriku precej notranje avtonomije, a zadnjo besedo pri številnih odločitvah, tudi pri reševanju dolžniške krize, imata ameriški kongres in predsednik. Ker Portoričani, kljub temu da imajo ameriško državljanstvo, ne volijo na kongresnih in predsedniških volitvah, lahko ta odnos med ZDA in Portorikom v osnovi označimo za kolonialen.

Takšno razmerje med Združenimi državami in Portorikom se kaže tudi v zakonodaji, ki jo je za reševanje krize junija sprejel ameriški kongres. Zakon, znan po kratici PROMESA, je omogočil Portoriku, da delno preneha odplačevati svoj dolg, ne da bi se zaradi tega soočal z tožbami upnikov pred ameriškimi sodišči. Na drugi strani je zakon ustanovil poseben zvezni nadzorni odbor, ki ima zadnjo besedo pri finančnih vprašanjih portoriške vlade. Člane tega sveta je izmed kandidatov, ki mu jih je ponudil kongres, izbral ameriški predsednik Obama.  O tem, kako so nadzorni svet sprejeli na Portoriku, spregovori Erica Rodriguez, samostojna novinarka in  fotografinja:

Izjava

Pomanjkanje informacij o tem, kako bodo izgledali varčevalni ukrepi med prebivalci, povzroča negotovost. Do sedaj se je največ govorilo o pokojninah javnih uslužbencev, ki naj bi se znižale za do 45 odstotkov. Bolj jasna slika se je začela kazati prejšnji torek, ko je nadzorni odbor odhajajočemu in prihajajočemu guvernerju predal seznam svojih priporočil. Odbor ugotavlja, da bo brez ukrepov država v naslednjih desetih letih podvojila svoj dolg, ki trenutno znaša okoli 70 milijard evrov. Portoriku priporočajo klasično mešanico zmanjšanja obsega javnega sektorja, deregulacije trga dela, privatizacije javnih podjetij, kot so na primer pristanišča in državna zavarovalnica, ter ukinjanja javnih subvencij. Ena izmed subvencij, ki je bila izpostavljena med priporočili, je subvencija za trajekte med nekaj manjšimi in glavnim otokom. Razlaga Erica Rodriguez:

Izjava

Poleg tega odbor priporoča tudi reformo državnega elektro podjetja PREPA, ki je pomemben sestavni del kreditne krize.  Ker je zadolževanje države omejeno z ustavo, so se prejšnje vlade zadolževale preko javnih podjetij, v prvi vrsti elektro podjetja.  To posledično ni imelo sredstev za investicije v razvoj infrastrukture in proizvodnih kapacitet, zaradi česar je oskrba z elektriko draga in nezanesljiva.

Najbolj izpostavljen del varčevalnih ukrepov je tisti, ki se tiče javnega zdravstva. Portoričani so kot ameriški državljani upravičeni do programov Medicare in Medicaid, ki pa s strani zvezne vlade niso financirani v enaki meri, kot bi bili, če bi bil Portoriko ena izmed ameriških zveznih držav. Po nekaterih ocenah kar tretjina državnega dolga izhaja iz primanjkljaja v zdravstvu. Odbor ameriškega kongresa je predlagal, da bi se sredstva, ki jih Portoriko dobiva iz Washingtona, povečala. O možnostih za dodatna sredstva Erika Rodriguez:

Izjava

Poleg pomanjkanja sredstev je največji  problem zdravstvenega sistema odhajanje zdravnikov v ZDA. Čeprav je res, da je pomanjkanje sredstev pri tem pomemben faktor, pa so odhodi zdravnikov povezani tudi z drugimi razlogi:

Izjava

 

 

Ameriški zakoni dajejo zavarovalnicam zgolj zelo splošne obveznosti. Točnejša regulacija je v rokah posameznih zveznih držav. Poskus, da bi skozi zakonodajo prisilili zavarovalnice k bolj robustnemu zavarovanju, ni uspel, potem ko je guverner zavrnil podpis takšnega zakona. Luknjavosti zdravstvenega zavarovanja razlaga Rodriguez:

Izjava

Poleg svojih priporočil je nadzorni odbor vladi Portorika določil tudi datume za začetek reform. Načrt ukrepov mora biti dogovorjen do konca prihodnjega meseca. To bo vključevalo tudi pogovore z upniki, s katerimi se je nadzorni odbor začel sestajati prejšnji teden. Poleg tega mora kongres Portorika do 15. februarja sprejeti že prvi paket ukrepov. Zaključuje Erica Rodriguez:

Izjava

Forografije Erica P. Rodriguez

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness