Predvolilne frajle

Oddaja
18. 5. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

O treh slovesnostih v Jasenovcu
 / 14. 4. 2016
Medtem ko je na slovenskih tleh vlada malce pohitela s preklicem epidemije, ki bo začel veljati zadnjega maja, kolesarski zanesenjaki pa zahtevajo odstop vlade, so se za prehitevanje po desni odločili tudi na Hrvaškem. Sabor se je namreč z večino, to je s sto petimi glasovi izmed skupno 151-ih poslancev, razpustil in tako naložil predsedniku države Zoranu Milanoviću razpis predčasnih volitev. Slednje bodo tako potekale najkasneje čez dva meseca, čeprav so bile predvidene za letošnjo jesen - a vladi se mudi, saj se bojijo drugega vala epidemije, ki bi volitve bržkone preprečil, poudarjajo njihovi predstavniki za javnost. 

Hrvaške predčasne volitve in možnosti novega-starega koaliranja.
 / 15. 9. 2016
A kljub navidezni glasovalni slogi v saboru je bila seja precej razburljiva. Socialdemokrat Gordan Maras je namreč na rebalans proračuna vložil približno 130 amandmajev, po tem pa je s transparentom pred govornico poskušal še obstruirati sejo, a mu ni popolnoma uspelo. Volja koalicijskih poslancev je ostala neomajna. Prav tako niso bili uspešni predstavniki opozicije zagrebškega mestnega sveta, združeni v tako imenovani Levi blok, ki so skupaj z nekaj sto državljani zahtevali odložitev razpuščanja sabora. Pred novimi volitvami si želijo, da bi vlada sprejela zakon o obnovi Zagreba in okoliških krajev, ki jih je pred dvema mesecema prizadel hud potres. Mislav Miličević, novinar Radia 101, opiše popotresne razmere v glavnem hrvaškem mestu.

Izjava

Načrti za obnovo so kaj kmalu razkrili nesporazume v vrhu hrvaške politike, natančneje med županom in velikim vodjo Zagreba Milanom Bandićem in vlado.

Izjava

Kljub temu pa je zakon o obnovi Zagreba od preteklega konca tedna odprt za javno razpravo. A Tomislav Tomašević, predstavnik platforme Zagreb je naš!, ki je vključena v opozicijski svetniški klub Levi blok, je prepričan, da vlada zakon pripravlja preslabo in prepočasi.

Izjava

Prav zato so svetniki Levega bloka prenočili na Trgu svetega Marka in tam počakali državne poslance. Izognil se jim je le premier Andrej Plenković, ki je v sabor zvito vstopil skozi stranska vrata. Protestni shod in trenutno mobilizacijsko moč Levega bloka opiše Miličević.

Izjava

O (ne)uspeli konzervativni protirevoluciji
 / 7. 6. 2016
Uspešnost mobilizacije zagrebške opozicije se bo zares pokazala ob štetju glasov, a Tomašević zagotavlja, da bo na volitvah njihov cilj kaznovanje vladne Hrvaške demokratske skupnosti, ljubkovalno HDZ.

Izjava

Ob organizaciji volitev v času pandemije se sprožajo številni zdravstveni in varnostni pomisleki, pa tudi dvomi glede pluralnosti kampanje, ki jih povzame Miličević.

Izjava

A po drugi strani bo, nadaljuje Miličević, epidemija zagotovo omogočala snovalcem volilne kampanje HDZ-ja jahati na zgodbi o herojstvu trenutne vlade in zmagi nad koronavirusom. 

Izjava

obletnica Hrvaške samostojnosti in azilna politika Hrvaške
 / 27. 6. 2012
Prav zaradi tega se vladi tudi mudi na volitve, saj bi imela zaradi prihajajoče gospodarske krize, čim kasneje bi bile volitve, tem slabše možnosti za ponovni uspeh.

Izjava

Medtem ko bo Levi blok mesta Zagreb poskušal mobilizirati nove volilce, ki bi lahko prevesili jeziček na tehtnici stran od največjih strank, HDZ in SDP, bo po desni strani nekaj volilne baze poskušal vladi odškrtniti Miroslav Škoro. Patriotski slavček je namreč ustanovil stranko Domovinska liga, v kateri zbira že odslužene, pa tudi nekatere nove obraze hrvaške desnice.

Izjava

Hrvaška javna televizija se je odločila ukiniti edino hrvaško satirično oddajo
 / 17. 3. 2016
Cenjene poslušalke in poslušalci, ne skrbite! Čeprav se zdi, da se hrvaška politična javnost končno ukvarja s sodobnimi temami, je velik del javnosti še vedno obremenjen z zadnjima dvema vojnama. Hrvaški državljani Bosne in Hercegovine objokujejo obletnico množičnega poboja hrvaških, slovenskih, srbskih in še nekaterih drugih prebežnikov v Avstrijo, kolaborantov in civilistov, ki jih je britansko vojaško vodstvo vrnilo partizanom. Protifašisti so jim namreč preprečili maševanje v Sarajevu. Medtem je hrvaška vlada obljubila podporo pet tisoč državljanom, ki bodo tožili Srbijo za čas, ki so ga preživeli v taboriščih med letoma 1991 in 1995. Psi lajajo, karavana ne gre nikamor.  

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness