Prek Mostu do vlade

Oddaja
9. 11. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Ko se na Hrvaškem za oblast brezkompromisno bojujeta dva, odločitev o vladi tretji, Most ima. Za potrebe včerajšnih hrvaških volitev nekoliko parafraziran pregovor nazorno pojasnjuje nepričakovano presenečenje pred tremi leti v stranka neodvisnih list Most, ki je z 19 osvojenimi mandati povsem zasenčila stari pretendentki za oblast, Domoljubno koalicijo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na desni in Hrvaška raste vladajočih socialdemokratov (SDP) na levi. Prva je z 59 mandati, ki jih bo imela v novem sklicu 151-članskega Sabora, sicer odnesla zmago prevetreni vladajoči kvazi levi koaliciji, ki jih je osvojila 56, a preden bo HDZ z domoljubnimi partnerji lahko zavladal Hrvaški, bo moral najti manjkajočih 15 poslancev za oblikovanje parlamentarne večine in vlade. Kot edina možnost se z 19 osvojenimi mandati pri tem ponuja prav Most, kar pa po mnenju ekonomista in sodelavca portala Bilten Domagoja Mihaljevića Mihaljevića, ne bo spremenilo razmer na Hrvaškem, kjer na ekonomskem področju tako desni kot levi tabor zagovarjata enako politiko.

izjava

Dejstvo, da nove vlade ne  bo mogoče zastaviti brez Mosta, čigar predsednik Božo Petrov zase, po navedbah nekaterih hrvaških medijev, že zahteva mandatarsko mesto, po mnenju našega sogovornika ne bo bistveno spremenilo ekonomskega kurza na Hrvaškem. Stranka, ki je v predvolilni kampanji glasno napovedovala široke reforme tako na ekonomskem, sodnem kot političnem področju, lahko predvidene ukrepe zgolj nekoliko zaostri.   

izjava

Stranka Most neodivisnih lista, ki jo je leta 2012 osnoval omenjeni župan Metkovića Božo Petrov in v njej združil somišljenike iz lokalnih političnih vrst in celo odpadlih HDZ-jevcev, predstavlja konzervativno in tehnokratsko politiko, ki se najočitneje manifestira v šerifovski avtoritarni upravljalski maniri.  

izjava

Čeprav so v Mostu še pred volitvami vehementno napovedovali, da koalicija tako z SDP kot s HDZ ne pride v poštev, pa povolilna realnost drugačne možnosti, če se hočejo izogniti novim volitvam ali veliki koaliciji SDP-HDZ, v katero nihče zares ne verjame, ne dopušča. Pri tem lahko koalicijsko povezovanje prej kot programske razlike med novo članico Sabora in etabliranima strankama ogrozijo Mostovi preveliki apetiti.

izjava

Presenetljiv uspeh Mosta, ki so ga v precej bolj skromni meri potihem napovedovale že predvolilne anekte, kaže tudi na široko nezadovoljstvo hrvaških volivcev tako z desnim kot levim političnim blokom, ki se na oblasti menjavata vse od hrvaške osamosvojitve. Vladajoča SDP-jeva Kukuriku koalicija je v zadnjem štiriletnem mandatu pustila Hrvaško v precej slabem gospodarskem in socialnem stanju, ki ga ne spreminjajo niti nekoliko boljši rezultati v zadnjem letu, pravih odgovorov, kako državo popeljati na uspešnejša pota, pa v predvolilni kampnaji ni znal ponuditi niti HDZ. Apatijo in brezidejnost na ekonomskem področju sta obe hrvaški vodilni stranki poskušala v kampanji prekiriti z vračanjem na ideloške teme in z aktualno begunsko tematiko.

izjava

Čeprav je soočenje glavnih tekmecev za premiersko mesto, Tomislava Karamarka in Zorana Milanovića, med kampanjo izostalo, pa predsednika HDZ-ja in SDP-ja kljub temu nista zamudila medijskih priložnosti za medsebojno verbalno konfrontacijo.

izjava

Pred koncem pa še na hitro nazaj k rezultatom včerajšnjih parlamentarnih volitev na Hrvaškem,  na katerih so imeli volivci sicer prvič možnost uporabiti preferenčni glas. Ob omenjenih strankah je preboj v sabor uspel koaliciji, zbrani okoli Istarske demokratske stranke (IDS), skrajno desnemu Hrvatskem demokratskemu savezu Slavonije i Baranije (HDSSB) vojnih zločinov obsojenega Branimirja Glavaša, z enim oziroma dvema poslancema pa tudi koaliciji Uspješna Hrvatska in strankama Bandić Milan 365 ter Živi zid. Živemu zidu, znanemu po aktivnem zoperstavljanju procesu deložacij v Zagrebu in širše na Hrvaškem, je s prebojem 5 odstotnega parlamentarnega praga uspel zgodovinski preboj v Sabor. Čeprav bo tam imel zgolj enega poslanca, prvi rezultati pa so stranki napovedovali še boljši uspeh, v Živemu zidu niso nezadovoljni. S te bodo po mnenju predstavnika Živega zidu Ivana Prenarja imeli možnost enakopravnega zastopanja in predstavljanja drugačne politike.  

izjava

No, kljub uvrstitivi v sabor pa Živi zid ne bo v igri za vstop v vladno koalicijo, saj so se v stranki že pred volitvami odločili, da s HDZ-jem in SDP-jem, ki sta po njenem s svojim delovanjem v preteklosti pripomogli k slabemu položaju Hrvaške, ne bo sodelovala. Ivan Prenar. 

izjava

Živi zid je po mnenju našega sogovornika Domogaja Mihaljevića zanimiv politični fenomen, ki s svojim delovanjem posega v levi, s populistično retoriko pa v desni politični prostor.

izjava

Če je Živi zid poskušal poseči v prostor politične levice, pa je ta kljub temu po mnenju sogovornika na tokratnih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem ostal nezaseden. Volivci so po mnenju Mihaljevića ostali brez možnosti izbora prave, progresivne levice, od katere so se tako SDP kot ostale socialdemokratske stranke širom Evrope že davno oddaljile.  

izjava

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness