Proti kulturi posilstva

Oddaja
8. 5. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Pred okrožno sodišče v Ljubljani so opravičevalci posilstva za danes pozivali k protestu v podporo štirim polnoletnim in enemu mladoletnemu moškemu, ki so marca 2020 posilili mladoletno dekle. Glavni obtoženec iz peterice je v sodnem procesu zaradi še enega spolnega napada nad drugo mladoletnico. Protest so prijavili tudi policiji, kar je razvidno iz objave na portalu E-Uprava. Okoli prve popoldanske so se v Miklošičevem parku zato zbrale nasprotnice napovedanega protesta, ki so v skupni izjavi za javnost protest v podporo domžalski peterici označile za del kulture posilstva, ki odgovornost za nasilje prelaga s povzročiteljev na preživele.

Ob pol dveh sta dve ženski pred sodiščem postavili brezžični zvočnik in transparente s slikami mladoletnice in njenih sporočil. Protest se je začel s predvajanjem zvočnega posnetka, med drugim posnetka mladoletnice, ki je opisovala svoj strah pred prijavo posilstva policiji. Protesta v podporo peterici sta se udeležili dve starejši in ena mlajša ženska, shoda proti protestu pa se je udeležilo okoli 60 ljudi. Policijo je maloštevilčnost ali neobstoj napovedanega protesta zmedla do te mere, da so pristopili do udeležencev shoda proti kulturi posilstva ter jim zagotovili varno izvedbo prijavljenega protesta. Po treh urah so se protestnice v podporo peterici umaknile s prizorišča.

Novembra leta 2021 se je na sodišču zaključil predobravnavni narok, ki ga je sodnica hkrati s celotnim sojenjem zaradi varstva osebnih podatkov oškodovank zaprla za javnost. 12. maja se bo posiljevalcem iztekel priporni rok, če se sodišče, ki je primer obravnavalo prav danes, ne bo odločilo drugače. Zaprtje sodnega procesa pred javnostjo se je zgodilo po začetku procesa, na družbenih omrežjih in na spletnem blogu nekdanjega pisca Nove24TV Luke Perša pa se tako dve leti širijo objave o posilstvu, v katerih podporniki tako imenovane domžalske peterice ponosno razkrivajo osebne podatke in informacije o življenju mladoletne žrtve posilstva. Cilja objav nista le preusmerjanje pozornosti in kar neposredno zanikanje dejstva posilstva, ampak predvsem ustvarjanje sovraštva proti žrtvi, ki reproducira mizogino kulturo posilstva. Civilna družba se je danes zbrala, da bi to vrgli v smeti.

Izjava

Izjava

Luka Perš je na svoj spletni blog Prava.si objavil štiri zapise, v katerih je mladoletno žrtev posilstva obtožil ponarejanja dejstev o zločinu in jo cinično poimenoval za »domžalsko lolito«. Na družbenem omrežju Tik Tok dve leti deluje profil, ki objavlja sporočila in osebne podatke mladoletne žrtve z namenom preložitve krivde za posilstvo na žrtev. V enem od člankov na Prava.si je predložen uradni zaznamek, ki opisuje, kako je eden od prijateljev peterice prišel k žrtvi na pogovor in jo spraševal, zakaj je privolila v druženje z moškimi, ki so jo tisto noč spolno zlorabili. Objavo osebnih podatkov mladoletnice komentira ena od udeleženk shoda proti kulturi posilstva.

Izjava

Uporaba slik in sporočil žrtev na transparentih ter zvočni posnetki so na protestih problematični tudi z ozirom na 143. člen kazenskega zakonika. Ta v tretjem odstavku določa, da je vsakršna objava osebnih podatkov o žrtvah kaznivih dejanj, ki jih je mogoče najti v sodnih spisih sodnih procesov, zaprtih za javnost, kaznovana z največ tremi leti zaporne kazni. Isti odstavek prepoveduje tudi omogočanje objave osebnih podatkov. Ena izmed udeleženk protesta proti posilstvu je na policijski postaji skušala prijaviti razkritja osebnih podatkov mladoletnice na protestu, vendar so ji, kakor nam je povedala, odgovorili, da je policija zadolžena le za mirno izvedbo prijavljenega protesta. 

Kultura posilstva in prelaganja krivde s storilcev na žrtve je že ustaljen pojav, OFFsajd zaključi sogovorka s protesta. 

Izjava

Vir fotografij: Jan Vajgl, osebno delo

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.