"Raje z islamisti kot pa s Kurdi"

Oddaja
15. 2. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Turška vojska je svoje vpletanje v Sirijo prestavila v višjo prestavo. V soboto so turške sile začele obstreljevati na novo osvojene položaje Sirskih demokratičnih sil. Gre za s strani Združenih držav Amerike podpirano koalicijo pretežno kurdskih sil s sirsko Ljudsko demokratsko stranko, krajše PYD, na čelu. Sporno ozemlje so kurdske sile zavzele prejšnji teden, gre pa za poskus združitve kurdske enklave Afrin na severozahodu Sirije s preostalim delom sirskega Kurdistana, ki sicer zaseda večino obmejnega dela s Turčijo.

Obstreljevanje, ki traja že tretji dan, povzame Heval iz turškega Kurdistana:

Izjava

Napadi, s katerimi želi Turčija preprečiti kurdsko osvojitev strateško pomembnega mesta Azaz, pa so naleteli na kritike tako ZDA kot tudi Evropske unije, ki Turčijo pozivajo k prekinitvi sovražnosti. Dejanja Turčije so toliko bolj problematična v luči petkovega mirovnega dogovora v Münchnu, ki predvideva prekinitev sovražnosti v tem tednu, k čemur se je zavezala tudi Turčija. Kljub odzivom Heval opozarja, da Združene države in Rusija v svojih pozivih Turčiji ne delujejo prepričljivo:

Izjava

Kaj bi pomenilo nadaljevanje sovražnosti s strani Turčije, ni jasno. A ZDA si verjetno ne želi konfrontacije z Rusijo, ki bi lahko bila rezultat turške neposredne vpletenosti. Pojasni Zlatko Dizdarević, novinar in diplomat:

Izjava

O tem, zakaj se je Turčija lotila eskalacije, nadaljuje Dizdarevič:

Izjava

Turčija je pred pomembno strateško odločitvijo. Brez njenega neposrednega vmešavanja na severu Sirije lahko pričakujemo, da bodo kurdske sile osvojile celotno sirsko obmejno področje s Turčijo. A vmešavanje lahko kaj kmalu povzroči bes na strani ZDA. Heval zaključi, da bi Turčija na sirski strani svoje meje raje kot Kurde videla Islamsko državo ali celo Asadove sile:

Izjava

 

Offsajd je pripravil Mladen Zobec.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.