RDEČA ZVEZDA GRE PO PIVO

Oddaja
12. 3. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Bliža se dan, ko bo še en nekdanji tako imenovani nacionalni ponos, pivovarna Laško, prodan tujemu kapitalu. Včeraj je pivovarska multikorporacija Heineken potrdila namero o odkupu skoraj 45 odstotnem deležu delnic pivovarne Laško. Gre za sveženj delnic, ki jih v skupnem paketu prodajajo Družba za upravljanje terjatev DUTB, Kapitalska družba KAD, Abanka, Nova kreditna banka Maribor, zavarovalnica Triglav, Alpen invest in KD skladi. Prodaja družinske srebrnine dveh največjih pivovarn Uniona in Laškega ima sicer že dolgo zgodovino.

Strateškega partnerja za dokapitalizacijo v višini 75 milijonov evrov so v pivovarni Laško začeli iskati že lanskega julija. Tako je do sedaj prispelo že nekaj zavezujočih ponudb tako od strateških vlagateljev kot finančnih investitorjev. A zaenkrat je najresnejši kupec svežnja delnic že omenjeni Heineken. Rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup, ki za pivovarno hkrati pomeni tudi dokapitalizacijo je do konca tega meseca.

Heineken je sicer, kot se za tretjega največjega globalnega igralca z skoraj 10 odstotnim svetovnim tržnim deležem spodobi, že lastnik mnogih pivovarn v regiji in po svetu. V nam bližji okolici ima tako v lasti pivovarno v Srbiji, Makedoniji, Poljski, 7 pivovarn v Avstriji in 2 na Češkem. Preden preidemo na Laško še nekaj besed o izkušnjah v drugih državah, ko na trg vstopi igralec največjega formata. Torej kako bo to vplivalo na pivovarsko industrijo pri nas, kakšni bodo, če sploh, pozitivni finančni vplivi po prevzemu. Če in ko do njega tudi pride. Pred leti je veljalo, da štiri najpomembnejše proizvajalke piva na svetu, tako po dolgoletni tradiciji, kot tudi kvaliteti - te so Nemčija, Belgija, Velika Britanija in Češka - še vedno klubujejo procesom prevzemanja s strani multikoropracij, a o tem ne moremo več govoriti. Češki pivovarski strokovnjak Milan Rambousek je v preteklosti deloval v številnih manjših, kakor tudi večjih pivovarnah po svetu. Sodeloval je tudi s slovenskimi pivovarji, poleg tega je lastnik manjše pivovarne na Češkem. Kakšno je njegovo mnenje po vstopu Heinekena na češki trg, kako je to vplivalo na češko pivovarsko industrijo?  

///izjava

Poglejmo še primer iz Hrvaške. Karlovačka pivovara je bila Heinekenu prodana leta 2004. Prejšnje leto pa so se pri Heinekenu odločili, da spremenijo ime pivovarne, in so jo uradno preimenovali v Heineken Hrvatska. A v smislu profita, je tržno še zmeraj pod blagovno znamko Karlovačko pivo. Prav tako je Heineken skladno s preverjeno strategijo lansko leto od Hrvaške države dobil dovoljenje za polnjenje Amstel piva. Kaj pomeni prevzem tuje multinacionalke za lokalno pivovarsko tržišče in pivce ter tudi kaj lahko sklepamo na podlagi polnjenja piva Amstel. Za mnenje smo povprašali Borivoja Repeta, avtorja knjige o pivu z naslovom Hmelj in slad - božanski hlad. 

///izjava

Že pred leti so v Laškem, po vsej verjetnosti zaradi velikih dolgov skupine Laško, v pivo namesto ječmena pričeli dodajati skozi leta vse večji delež koruzne polente, kar so potrošniki in pivopivci lahko opazili, poleg seveda spremenjega okusa, zgolj na etiketi kot neslajena žita. Z lanskim letom so iz deklaracij na pivu izginile neslajene žitarice. Pivo pa je zopet, vsaj po okusu bolj podobno staremu Laškemu. Kaj o nadomestnih surovinah meni češki strokovnjak na področju varjenja piva Rambousek, če v Laško vstopi Heineken?

///izjava

Pozitiven učinek uniformiranosti okusa piva je vznik mikropivovarn, nič drugače ni v Sloveniji. Kaj o domačih oziroma gostilniških pivovarnah meni Rambousek?

///izjava

Torej kakšne so razlike med spodnjim in zgornjim vrenjem? Nadaljuje Rambousek.

///izjava

Kakšne so konkurenčne možnosti laškega in uniona napram tujim pivom, smo povprašali Rambouska. Prisluhnimo kaj je imel za povedati o zdaj najverjetneje zamujenih priložnostih.

///izjava

Po katerem primeru pa bi se morali zgledovati, če bi hoteli ohraniti in še naprej razvijati domačo pivovarsko tradicijo. To nam nakaže Repe.

///izjava

A Borivoj Repe vendarle zaključi z naslednjimi optimisitčnimi besedami.

///izjava

Offsajd sta pripravila Počivalšek in vajenka Teja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.