Retorični razkol na finski desnici

Aktualno-politična novica
14. 6. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Finski vladi je uspelo preprečiti razpad koalicije. Po izvolitvi novega predsednika na čelo stranke Fincev, nacionalističnega Jusso Halle-aho, je finski premier včeraj napovedal svoj odstop. Desno sredinsko finsko koalicijo so do nedavnega sestavljale tri stranke: vladajoča Sredinska stranka, konzervativna Nacionalna koalicija in nacionalistična Stranka Fincev. Finski premier in vodja konzervativne Nacionalne koalicije si nista želela deliti vlade z novim vodjo Stranke Fincev, ki je bil leta 2012 tudi obsojen sovražnega govora in je nasploh znan po svojih anti imigrantskih izpadih. Trenutna vlada pod taktirko premierja Juha Sipila sicer ni znana po migrantom naklonjeni politiki, prav tako pa je z varčevalnimi ukrepi razjezila velik del finskega delavskega razreda. Razpad koalicije so zaustavili poslanci Stranke Fincev, ki se s politiko novoizvoljenega vodje ne strinjajo. Dvajset poslancev je oblikovalo novo poslansko skupino z imenom Nova Alternativa, ki je ostala v koaliciji. Vlada tako nadaljuje s svojim delom.

Nedavno dogajanje v finski vladi povzame Juhana Aouneslouma iz Fakultete za družbene vede Univerze v Helsinkih:

Izjava

Do nedavnega so finsko koalicijo sestavljale tri stranke, ki so imele predvsem glede odnosa do Evropske unije nasprotujoča si stališča. Medtem ko je vladajoča Sredinska stranka naklonjena integraciji z Evropsko unijo, je Stranka Fincev takšnemu združevanju vsaj v svojem manifestu nasprotovala. Ko je Stranka Fincev vstopila v koalicijo, je svojo retoriko precej hitro spremenila.

Izjava

Od vstopa v koalicijo naprej se je Stranka Fincev spopadala z velikim padcem podpore javnosti, predvsem zaradi kompromisov, sprejetih na področju imigracij in varčevalne politike. Znotraj stranke so se oblikovale frakcije. Na eni strani so starejši člani zavzemali bolj kompromisen odnos do imigracij, na drugi pa so mlajši člani zagovarjali bolj radikalen pristop. Razpad stranke tako ni presenečenje.

Izjava

Rezi vlade v porabo javnih financ so najbolj prizadeli ravno volilce Stranke Fincev, ki jo zgodovinsko podpirajo ekonomsko zapostavljene družbene skupine. Vlada je sprejela kopico reform na področju delavske zakonodaje, med drugim je povečala obseg delovnega časa, zmanjšala višino socialnih prispevkov in zamrznila plače v javnem sektorju. Tudi nezadovoljstvo volilcev na področju gospodarstva je prispevalo k razkolu znotraj Stranke Fincev.

Izjava

Novoizvoljeni vodja Stranke Fincev Jussi Halla-aho se sicer ni posebej opredelil do ekonomske politike, je pa predstavil strožjo retoriko do imigrantske in azilne politike. Slednja je rezonirala z nezadovoljnimi podporniki stranke, ki so se začeli vse bolj aktivno vključevati v njeno delovanje. Za drugi dve koalicijski partnerici je bil sporen tudi odnos Halle-aha do evropskih integracij.

Izjava

V praksi je odnos do azilne politike, ki ga zavzema Jussi Halla-aho povsem skladen z vladnim programom na področju imigrantske politike. Vlada je ob svoji izvolitvi jeseni 2015 predstavila svoj program, h kateremu je v veliki meri prispeval Halla-aho. Vsebinskih razlik med vladno in Hallo-ahovo politiko tako praktično ni, Halla-aho pa se bolj zavzema le za implementacijo smernic, zastavljenih v programu leta 2015. Razloži Sanna Rummakko iz Finske svetovalnice za begunce:

Izjava

Vladna koalicija je sicer poleti 2016 sprejela zakon o omejitvi združevanja družin. Na podlagi slednjega se lahko ne-evropski partnerji finskih državljanov na finsko preselijo samo v primeru, da njihov sponzor, torej nekdo s stalnim prebivališčem na Finskem, zasluži določeno vsoto denarja. Za štiričlansko družino bi moral na primer finski sponzor zaslužiti 2600€ na mesec neto, kar je več od povprečnega dohodka finskega državljana. Pojasni Rummakko:

Izjava

Ker so vsebinske razlike med imigrantsko politiko Jusse Halle-aha in vladnimi smernicami praktično neobstoječe, gre potemtakem pri razkolu znotraj stranke in koalicije bolj za vprašanje retorike, ki jo Halla-aho uporablja. S svojim žaljenjem muslimanov in Somalijcev, zaradi katerega je bil večkrat obsojen, gre po mnenju nekdanjih članov stranke in koalicijskih partnerjev predaleč. Po nastanku nove poslanske skupine istih načel ampak brez retorike Halle-aha na čelu se lahko delo koalicije nadaljuje.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness