Rudarski Offsajd

Aktualno-politična novica
12. 7. 2012 - 17.00
 / OFFsajd

Španski premier Mariano Rajoy je včeraj pred parlamentom predstavil paket varčevalnih ukrepov, ki jih namerava španska vlada uvesti v zameno za finančno pomoč članic evroobmočja pri reševanju njenih bank. Cilj varčevalnih ukrepov je prihraniti 65 milijard evrov do leta 2014, napovedani glavni ukrepi v tej smeri pa so triodstotno zvišanje davka na promet in občutno znižanje proračunskih izdatkov. Predvsem dvig davka je v očitnem nasprotju s predvolilnimi obljubami premierove Ljudske stranke, ki je še v začetku letošnjega leta javno zanikala možnost dvigovanja davkov.

Špance pa v tem trenutku bolj kot dvig davkov prav gotovo skrbi visoka stopnja brezposelnosti, ki je v tem trenutku že več kot 24 odstotna. Z napovedanim krčenjem javnih sredstev je povsem realno pričakovati, da se bo ta stopnja še dodatno dvignila, saj bo manj zaposlitev v javnem sektorju in manj subvencij za različne gospodarske panoge.

Zaradi omenjenega so prvi začeli izražati svoje ostro nasprotovanje španski rudarji, saj vlada namerava znižati državne subvencije v tej panogi za več kot 60 odstotkov, s sedanjih dobrih 700 milijonov evrov na zgolj dobrih 250 milijonov. Po mnenju sindikatov to predstavlja direktno kršitev petletnega načrta za premog , ki so ga z vlado podpisali lansko leto. Ukrepi znižanja subvencij bi imeli po mnenju rudarjev katastrofalne posledice za to industrijsko panogo, ki bi v nekaterih regijah v državi zaradi tega popolnoma izumrla. Najbolj ogrožene naj bi bile regije Asturija, Kastilja in Leon.

Predstavniki industrijskih sindikatov, ki jim pripadajo rudarji so zato organizirali skoraj enomesečno stavko, nato pa so se podali na protestni pohod proti prestolnici Madridu, kamor so prispeli včeraj. Rudarje je s prisotnostjo na protestih podprlo več tisoč ljudi. Kasneje je prišlo tudi do nasilnih obračunavanj med protestniki in policijo.

Za več podrobnosti o včerajšnjih protestih in o boju rudarjev zoper zniževanje subvencij v njihovi panogi smo poklicali Montserrat López García de la Torre - mednarodno sekretarko pri FITAG-UGT, sindikatu, katerega člani so se udeležili protestov. Pri tem se vam opravičujemo zaradi slabše kvalitete posnetka, ki je posledica ne ravno tekoče angleščine pri sogovornici.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Pri sogovornici smo tudi preverili, ali so točne navedbe, da so rudarji ponekod tudi zasedli rudnike?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Zakaj so se rudarji odločili za tako imenovan 400 kilometrov dolg Črni pohod rudarjev?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kako gleda na dvoličnost španskega predsednika vlade Mariana Rajoya, ki s tako lahkoto prelomi vse predvolilne obljube. Ali bi moral po njenem mnenju odstopiti?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kaj se dogajalo med protesti v Madridu? Montserrat López.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Za konec smo jo prosili o njenem pogledu na sindikate v Španiji in o njihovem odnosu z vlado, še posebej v aktualnih pogojih, ko vlada načrtuje megalomanske varčevalne reze.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Rudarski Offsajd sta pripravila Matej Šebenik in Luka Počivalšek.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness