Sindikati in vlada pred pogajaniji

Aktualno-politična novica
27. 3. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Vlada namerava še pred poletjem sprejeti spremembe treh zakonov, ki zadevajo delo. Gre za spremembe delavske, davčne in pokojninske zakonodaje. Včeraj so svoje stališče do teh predstavili tudi sindikati, združeni v dveh glavnih sindikalnih centralah, v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederaciji sindikatov Pergam.

Najpomembnejše spremembe Zakona o urejanju trga dela se nanašajo na zvišanje minimalnega denarnega nadomestila za primer brezposelnosti in hkratno zaostrovanje pogojev za pridobitev nadomestila za brezposelnost. O zvišanju nadomestila rente Jakob Počivavšek, predsednik KKS Pergam:

Izjava

Vlada ima v načrtu zgolj zviševanje minimalnega nadomestila, medtem ko najvišji ostaja nespremenjen.

Izjava

Sindikate je precej bolj zmotilo to, da se hkrati zaostrujejo pogoji za pridobitev nadomestila. Vlada predlaga, da se zahtevano obdobje vključenosti v zavarovanje za primer brezposelnosti zviša iz devet na dvanajst mesecev v zadnjih 24 mesecih. Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zahteve in enake možnosti menijo, da se bo tako zmanjšal obseg prekarnega dela. Argumentacijo komentira Sara Kosirnik, sekretarka Sindikata prekarcev.

Izjava

Pogoji za prejemanje nadomestila se zaostrujejo tudi za starejše. Za delavce, starejše od 55 let, ki imajo 25 let delovne dobe, naj bi se obdobje prejemanja nadomestila skrajšalo s  25 na 19 mesecev. Kaj je za sindikate tu najbolj moteče, pove Počivavšek.

Izjava

Glede davčne zakonodaje vlada premiera Marjana Šarca, podobno kot njena predhodnica, načrtuje zmanjšanje davka za višje dohodninske razrede. A po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije se bo davčna razbremenitev dotaknila zgolj tistih z najvišjimi dohodki. Razlaga Andreja Poje, izvršna sekretarka ZSSS za ekonomsko področje.

Izjava

V sindikatih namesto tega zahtevajo preureditev davčnih prihodkov države, tako da bi večji delež predstavljali davki na kapital. Pogajalska izhodišča sindikatov pa so:

Izjava

Vlada poleg tega predlaga stoodstotno razbremenitev božičnice in regresa, kar podpirajo tako sindikati kot tudi organizacije delodajalcev. Božičnice in trinajste plače so sicer še vedno prej izjema kot pravilo. Lani jih je prejelo dvajset odstotkov vseh zaposlenih, povprečno pa so tovrstni dohodki znašali nekaj manj kot 670 evrov. Po drugi strani sindikati menijo, da obstaja nevarnost, da bi delodajalci zaradi predlaganih razbremenitev večji del plačila delavcev preusmerili v božičnice in regres.

Izjava

Med predlaganimi reformami je gotovo največ prahu dvignila reforma pokojninske zakonodaje. Kot je znano, vlada predlaga zvišanje upokojitvene starosti na 67 let. Tokratna pokojninska reforma bo sicer nekoliko lažja, saj se je v zadnjih letih precej izboljšala vzdržnost pokojninske blagajne. Razlaga Aljoša Čeč, generalni sekretar konfederacije sindikatov Pergam.

Izjava

Sindikate je precej zmotila uvedba dvojnega statusa za tiste, ki želijo delati tudi po izpolnitvi pogojev za upokojitev, s čimer želi vlada dvigniti delovno aktivnost starejših.

Izjava

Glede dviga upokojitvene starosti v sindikatu menijo, da ne more biti predmet tokratnih pogajanj, ki jih vlada želi končati že do poletja, in želijo, da se to vprašanje preloži na kasnejša pogajanja. Tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič meni, da je vlada preveč optimistična v pričakovanju glede tega, kdaj bo lahko uskladila reforme.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.