17. 4. 2014 – 17.00

Slaba banka razkrila seznam slabih terjatev

Audio file

Danes je Družba za upravljanje s slabimi terjatvami, slovenski javnosti bolj znana pod ljudsko izpeljavo slaba banka, razkrila seznam vseh podjetij, katerih terjatve je prevzela. Seznam je zelo pester, saj vključuje imena veliko znanih slovenskih podjetij in finančnih holdingov. Naštet nabor podjetij zelo variira; od tistih ki so trenutno v stečajnih postopkih, pa vse do tistih, ki so še do nedavnega bila smatrana za gonilo slovenskega gospodarstva.

Novinarja dnevnika Tomaža Modica smo vprašali katere so bile poglavitne banke, ki so posojila prenesle na slabo banko:

Klik

Rešitev s slabo banko ni ravno nova, saj so jo izvedli že v nekaterih drugih evropskih državah. Reševanje prezadolženega zasebnega sektorja se je na tovrsten način lotila že prejšnja vlada. DUTB je sicer že sprožila številne burne odzive v slovenski javnosti. Navkljub številnim očitkom o slabih rešitvah slabe banke pa profesor Maks Tajnikar iz Ekonomske fakultete slabo banko ocenjuje kot optimalno rešitev za trenutne težave slovenskega gospodarstva:

Klik

Vendar pa slaba banka ne služi le razbremenitvi podjetjem v težavah. Sodeč po objavljenem seznamu je med slabimi terjatvami kar nekaj takšnih, ki prihajajo od ne preveč šibkih podjetij. Nekatera relativno zdrava podjetja naj bi se borila za uvrstitev njihovih dolgov na seznam slabih terjatev. Maks Tajnikar tovrstne poslovne poteze komentira:

Klik

Z rešitvijo, ki jo predstavlja slaba banka, pa se ne strinjajo vsi. Marko Kržan, član Iniciative za demokratični socializem je o smiselnosti sanacije prezadolženega bančnega sektorja preko slabe banke povedal sledeče:

Klik

Kržan nam o prihodnosti podjetij, ki so v lasti teh dveh holdingov pove:

Klik

Novinarja Modica smo vprašali, kako je mogoče, da so podjetja na seznamu slabe banke v času pred krizo sploh lahko dobila takšne predimenzionirane kredite, katerih nato niso mogla odplačati:

Klik

Slovenska družba je vse bolj pod udarom tako imenovane financializacije. Finance predstavljajo vse bolj pomemben faktor v naši družbi. Marko Kržan nam je pokomentiral trend financializacije naše družbe, ki se med drugim manifestira tudi skozi reševanje gospodarstva preko slabe banke:

Klik

 

ODPOVED: Offsajd sta pripravila Tetičkovič in Kovač.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.