22. 7. 2015 – 17.00

SOLIDARNA SLOVENIJA V PRIČAKOVANJU BEGUNCEV

Audio file

Evropska unija je začetek tedna razgrnila plan preselitve migrantov iz držav vstopa v ostale evropske države. Cilj premestitve 40 tisoč oseb, ki so že znotraj meja EU, in nadaljnjih 20 tisoč tistih, ki bodo na evropska tla šele prišli, ni bil dosežen. Države bodo skupaj sprejele nekaj manj kot 55 tisoč ljudi, na pomoč pa so priskočile tudi nečlanice Evropske unije, kot so Islandija, Norveška, Švica in Lihtenštajn.

250 izmed teh preseljenih migrantov bo sprejela tudi Slovenija. Franci Zlatar iz Slovenske filantropije pozdravlja sodelovanje Slovenije, a opozarja, da bi lahko naredili več ter da moramo spremeniti politiko ravnanja z begunci:

Izjava

Vprašanje pa je, če se bo za programe integracije našel denar. Slovenija bo za omenjeno število beguncev iz sklada Evropske unije prejela finančno pomoč v višini približno 6000 evrov na begunca. Zlatar pojasni, kako se bo delil ta denar:

Izjava

Na mejah Evropske unije se medtem situacija zaostruje. In to kljub začetku izgradnje zidu na meji med Madžarsko in Srbijo ter pomoči avstrijskih policistov pri nadzorovanju tamkajšnje meje. Zaradi vedno večjega toka migrantov v avtonomni pokrajini Vojvodini na severu Srbije nameravajo uvesti tako imenovano izredno situacijo. Stevan Arambašič, namestnik tamkajšnjega pokrajinskega ombudsmana, pojasni, kaj to pomeni:

Izjava

Kdo pa ima avtoriteto za razglasitev izredne situacije?

Izjava

Zaradi poostrenih ukrepov na madžarski meji pa se pojavljajo domneve, da bi se migrantski tokovi utegnili preusmeriti skozi Hrvaško in Slovenijo. Slovenska vlada zato pripravlja načrt ukrepanja v takšnem primeru. Ta ugotavlja, da bi se težave pojavile, če bi v državo prišlo več kot 280 beguncev. V kolikor bi preusmeritev migrantskega toka v naše kraje prinesla več kot 500 ljudi, bi morali aktivirati dodatne zmogljivosti, predvsem obrambnega ministrstva in Uprave za zaščito in reševanje. V takšnih kompleksih smo v času vojn v bivši Jugoslaviji gostili tudi takratne begunce. Zlatar pokomentira to možnost:

Izjava

Zaključujemo pa s pomirjujočim dejstvom, da omenjena strategija kot najbolj črni scenarij navaja prihod 900 ljudi.

Aktualno-politične oznake

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.