Solunska vstaja

Aktualno-politična novica
15. 12. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Šestnajstletni grški Rom, ki ga je policist petega decembra med pregonom v Solunu ustrelil v glavo, je v torek v bolnišnici umrl. Kostas Fragoulis je bil smrtno ranjen po tem, ko se je odpeljal z bencinske črpalke, ne da bi plačal račun v znesku 20 evrov. V pregonu, ki je temu sledil, je policist najstnika ustrelil, ker naj bi se bal za varnost svojih kolegov. Fragoulisa, ki je bil tudi oče dojenčka, so pol ure po streljanju prepeljali v bolnišnico, a je že bil klinično mrtev. Bolnišnico je takoj obkolila tudi izgredna policija, da bi preprečila morebitne proteste. Umor je po celotni državi sprožil val množičnih protestov in izgredov proti policijskemu nasilju. Več o situaciji pove aktivist Petros Constantinou.

Izjava

Policista so po umoru aretirali, obtožen je poskusa umora in nezakonite uporabe strelnega orožja. Le nekaj dni po umoru, ki so ga romska skupnost in množice na ulicah večjih grških mest označile za rasistično motiviranega, je policist bil premeščen v hišni pripor.  

Izjava

Protestniki, sindikati in študentske organizacije se skupaj borijo proti rasizmu in policijskemu nasilju ter zahtevajo, da oblasti policista, ki je ubil Fragoulisa, zaprejo. 

Izjava

Čeprav se člani levih strank tudi sami udeležujejo protestov, so še ta teden vse stranke, z izjemo komunistične MeRE25, v parlamentu podprle predlog, po katerem bodo policisti prejeli enkraten plačni dodatek v višini 600 evrov. 

Izjava

V večjih grških mestih v začetku decembra že štirinajst let sicer potekajo protesti proti policijskemu nasilju ob obletnici policijskega umora 15-letnega dijaka Aleksandrosa Grigoropoulosa. Umoril ga je pripadnik posebne policijske enote v atenski četrti Eksarhija

O prisilnih izselitvah v atenski Exarcheii
 / 5. 9. 2019
. O policijskem nasilju v Grčiji smo govorili s profesorjem socilogije Georgom Souvlisom, ki poučuje na Univerzi v Ioannini.

Izjava

Protestniki, ki se militantno spopadajo s policijskimi enotami na protestih, zažigajo avtomobilske gume in v policiste mečejo molotovke ter improvizirane bombe. Več pove grški fotograf, ki je želel ostati anonimen. 

Izjava

Grški študentski protesti
 / 12. 11. 2019
Študentje, aktivisti in romska skupnost so v znak nasprotovanja policijskemu nasilju okupirali pravno fakulteto v Atenah.

Izjava

Policijsko nasilje na protestih se stopnjuje, kazensko pa je bilo ovadenih več kot dvesto protestnikov. 

Izjava

Tako množična reakcija na Fragouliosov umor se je zgodila, ker ne gre za izoliran primer ekstremnega policijskega nasilja nad Romi in ostalimi marginaliziranimi skupinami v Grčiji. 

Izjava

Romi so v Grčiji izključeni iz vsakdanjega življenja in potisnjeni na dno družbe.

Izjava

Romska skupnost je marginalizirana in večinsko revna, kar jih pogosto zaradi preživetja prisili v kriminal. Pripadniki policije, med katerimi jih ima mnogo desna politična stališča, nekateri pa tudi povezave s prepovedano neonacistično stranko Zlata Zora, jih zato vidijo kot velik problem. 

Izjava

Grški socialni sistem Romov ne tretira kot Grkom enakovrednih. Oteženo jim je iskanje službe, potisnjeni so na obrobje mest in prisiljeni v življenje v getih. 

Izjava

Ne glede na to, da je romska skupnost v grškem socialnem in političnem življenju zatirana, sedaj glasno odgovarja na umor. Tako kot proti policijskemu nasilju protestira tudi proti krivicam, s katerimi se sooča. 

Izjava

Položaj in varnost marginaliziranih skupin, kot so Romi, se bosta lahko vsaj začela spreminjati samo s spremembo strukture policije. 

Izjava

Ne v salonu, revolucija se bo začela v Solunu.

OFFsajd sta pripravila vajenka Lara in Pero.

Fotografija anonimnega fotografa

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness