Spominjali se bomo Jana Kuciaka

Oddaja
26. 2. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Policisti so v njunem stanovanju našli ustreljena 27-letnega slovaškega novinarja Jana Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo. Novinar je bil ustreljen v prsi, zaročenka pa v glavo. Umor novinarja, ki je preiskoval poslovanje oligarhov Mariana Kočnerja in Ladislava Bašternaka, je na slovaškem nemudoma sprožil odziv javnosti. V podporo Kuciaku v Bratislavi danes že ogranizirajo protest. Javno se je odzval tudi slovaški premier Robert Fico. Vkolikor je umor povezan z novinarskim delom, bi to bil prvi napad na svobodo medijev in demokracijo na Slovaškem, je prepričan Fico.

Slovaška študentka in programska direktorica študentskega Radia R iz Brna Daniela Nikšičova povzame dogodke in razkritja, ki so umoru predhodili.

Izjava

Po trditvah Nikšičove je Kuciak preiskoval zgodbo, ki je na slovaškem splošno znana, razkrival pa nove primere nepravilnosti pri poslovanju s stanovanji. Kuciak je grožnje že novembra prijavil policiji, a ta ni ukrepala.

Izjava

Zgodba o kateri je pisal Kuciak, govori o poslovnežih, med katerima sta najbolj vidna Marjan Kočner in Ladislav Bašternak, ki so domnevno nelegalno profitirali prek lastništva petih podjetij in medsebojnega prodajanja stanovanj. Premier Fico je za vse to vedel, pravi Nikšičova, še več, premier celo živi v enem od teh stanovanj.

Izjava

Nikšičova nadaljuje o davku, ki ga podjetja ob investicijah lahko zahtevajo od države.

Izjava

Premier sedaj ponuja nagrado milijona evrov za tiste, ki bi izdali informacije, povezane z umorom novinarja.

Izjava

Zgolj piar so tovrstne izjave zaradi vpletenosti vladnih funkcionarjev samih v nepravilnosti, pravi Nikšičova.

Izjava

Celo slovaška obveščevalna agencija je prisluškovala pogovorom med vlado in oligarhi.

Izjava

Fico služi drugi premierski mandat zapored, njegova podpora pa je ne glede na škandale visoka. Ficova socialdemokratska stranka se je sicer vzpela po ustanovitvi leta 1999, ko se je glavnina njenih članov odcepila od takrat vladajoče postsocialistične stranke Demokratične levice.

Izjava

Kot Offsajd zaključi Nikšičova pa umor Kuciaka ni prvi na Slovaškem, dogajali so se že v 90. letih. Uspeh Ficove stranke je tako predvsem v oddaljitvi lastne podobe od precedenčnega dogajanja.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness