Šta sa STA?

Aktualno-politična novica
30. 9. 2021 - 13.30
 / OFFsajd

Po neuspešnem dogovarjanju z direktorjem Urada za komuniciranje, krajše UKOM, Urošem Urbanijo, je direktor Slovenske tiskovne agencije, Bojan Veselinovič, nadzorni svet obvestil, da odstopa s funkcije direktorja. STA se že 273. dan sooča z izpadom dohodkov, saj ni hotela privoliti v pogoje pogodbe aktualne vlade, ki si želi večjega nadzora nad delovanjem agencije. V izjavi za javnost je Veselinovič med razlogi za odstop izpostavil pogajanja o novi pogodbi o izvajanju javne službe.

coinflip
Vlada prenehala financirati Slovensko tiskovno agencijo
 / 1. 12. 2020

Izjava

Na Veselinovičev odstop se je odzvala predsednica Sindikata novinarjev Slovenije in sindikata novinarjev STA, Alenka Potočnik Anžič. Izpostavila je, da STA ni dolžna sprejeti pogodbe, saj se mora agencija financirati po zakonu.

Izjava

Pogodba, ki jo je predlagala vlada, bi med drugim tudi določala višino in način izračuna dohodkov na podlagi števila fotografij in novinarskih prispevkov, pri čemer bi se lahko določala tudi njihova dolžina. To bi veljalo tudi za ves čas pred uveljavitvijo uredbe. Veselinovič meni, da ponujena pogodba podira uveljavljeni poslovni model STA.

Izjava

Predsednica Društva novinarjev Slovenije, Petra Lesjak Tušek, je izpostavila, da bi podpis predlagane pogodbe ogrozil uredniško avtonomijo STA.

Izjava

Alenka Potočnik Anžič opozarja, da se STA zaradi epidemije že sicer sooča s slabo kadrovsko situacijo, saj je njeno osebje pod hudimi pritiski in stresom.

Izjava

Čeprav ostaja finančna prihodnost negotova, je Veselinovič povedal, da bo STA, če bo vztrajala pri svojih zahtevah, nedvomno uspelo dobiti plačilo po sodni poti. Veselinovič našteje trenutne tožbe agencije zoper vlado.

Izjava

Na direktorjev odstop se je odzval predsednik nadzornega sveta STA, Mladen Terčelj, ki je napovedal sklic nujne seje sveta. Direktor Ukoma Urbanija je Veselinovičev odstop komentiral z besedami, da je UKOM ustregel večini želja STA, a da direktor pogodbe ni nameraval podpisati, zato je odstopil. 

STA vladi zaprla dostop do tržnih vsebin
 / 1. 3. 2021

V Evropski komisiji so danes povedali, da so prejšnji teden na vlado naslovili še en pisni poziv, naj obnovi financiranje STA. Na Veselinovičev odstop so se na skupni novinarski konferenci odzvali tudi v opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levica in SAB, ki zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora. Več poslanec Socialnih demokratov Franc Trček.

Izjava

Vmešavanje vlade v medije in z njim povezane pravne akrobacije sicer niso omejene na STA. Včeraj je vlada sprejela sklep o razrešitvi Matjaža Medveda in Petre Majer s funkcije predstavnikov ustanovitelja v nadzornem svetu RTV Slovenija ter na njuno mesto po strankarski liniji imenovala Antona Tomažiča, člana NSi, in Milenka Ziherla, nekdanjega poslanca SDS. Lesjak Tušek v tem vidi jasno željo po vmešavanju v uredniško neodvisnost.

Izjava

Kadrovski cunamiji in rošade Janeza Janše torej še naprej pretresajo slovensko medijsko krajino. A čedalje jasneje postaja, da stoji za kvazinevtralnimi motivi pravnih kolobocij okoli STA želja po obvladovanju medija oziroma medijev.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.