Star zmagovalec, nova stranka

Oddaja
21. 9. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Z mnogo manj pompa in evforije na evropski levici in širše je grška Siriza včeraj zopet zmagala na še enih predčasnih parlamentarnih volitvah. S 35,5 odstotka glasov je dobila le pol odstotne točke manj kot na januarskih volitvah, ki so bile takrat proglašene za zgodovinske, pred Sirizo in Aleksisom Ciprasom pa je v svojih palačah in na naslovnicah svojih časopisov vsaj na videz trepetal cel evropski vladajoči razred. Od takrat se je marsikaj spremenilo in zmaga Sirize nikogar od samoproglašenih zmernežev v evropskih institucijah ne skrbi preveč. Siriza je namreč že kmalu po januarskih volitvah pristala na proces pogajanj o novih posojilih, med katerimi je vedno znova popuščala pred institucionaliziranim neoliberalizmom, to je institucijami Evropske unije. Interpretacije večmesečnih pogajanj in domnevnih Ciprasovih napak, ki so vodili do novega memoranduma, so različne. Nedvomno pa včeraj izvoljena Siriza ni ista stranka, ki je zmagala na volitvah pred osmimi meseci, ko je po izvolitvi napovedovala nacionalizacijo, družbeno upravljanje, reformiranje koruptivne javne uprave in krepitev socialnih transferjev. Giorgosa Karacioubanisa, člana Centralnega komiteja Sirize smo povprašali, s kakšnim programom je Siriza to pot zmagala na volitvah.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Včerajšnje volitve je zaznamovala tudi rekordno nizka udeležba, saj je doma ostalo več kot 43 odstotkov volilnih upravičencev. Prejšnjič je za Sirizo volila velika večina mladih volivcev, zato smo o starostni strukturi toktratnih podpornikov povprašali Karacioubanisa.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Glede na to, da bo v skladu s sprejetim memorandumom morala Sirizina vlada vsak zakonodajni predlog najprej poslati v odobritev milo rečeno reakcionarnim institucijam Trojke, smo sogovornika vprašali, kako bo Siriza še naprej ostajala progresivna sila, kar je v predvolilnem obdobju obljubljal njihov vodja Aleksis Cipras.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Da je sprejetje memoranduma, ki predpisuje novo varčevanje, obsežno privatizacijo in že omenjeno predhodno odobritev zakonodaje s strani Trojke povzročilo veliko odpora med volivci in v stranki, dokazuje tudi formiranje nove stranke pred volitvami. Od Sirize se je namreč odcepila tako imenovana Leva platforma, ki je združevala člane stranke, ki so zagovarjali prelom z Evropsko unijo, uvedbo vzporedne valute in konec podrejanja diktatom Trojke in ustanovila novo stranko z imenom Ljudska enotnost. Novi formaciji se je pridružilo še nekaj poslancev Sirize, ki sicer niso bili del Leve platforme, priljubljena zdaj že bivša predsednica parlamenta Zoe Konstantopoulou in del antikapitalistične formacije Antarsya. Ljudska enotnost, ki jo je podprl tudi nekdanji finančni minister Janis Varufakis z doseženimi 2,85 odstotka glasov, ni prestopila parlamentarnega praga, je pa pokazala na razhajanja v vladajoči stranki. Poleg tega je iz Sirize izstopil velik del Sirizinega podmladka, ki je sicer že pred tem deloval kot samostojna in neodvisna formacija. Po besedah izstopljenih članov je namreč stranka s podpisom memoranduma zašla na pot, s katero se ne strinjajo, zaradi česar v njej ne vidijo možnosti za zagovarjanje svojih načel. O tem, kako sta oblikovanje nove stranke in odhod več sto mladih aktivistov vplivala na Sirizo, spregovori Karacioubanis.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Ena od glavnih kritik tistih, ki so odšli iz stranke, je letela na način vodenja stranke, saj Cipras pred sklicem izrednih parlamentarnih volitev ni sklical kongresa stranke, kjer bi se odločili o nadaljnjih korakih. Komentira Karacioubanis.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Pred volitvami je bilo veliko ugibanj o oblikovanju prihodnje vlade, saj so javnomnenjske raziskave napovedovale tesen boj med Sirizo in desno Novo demokracijo. Na koncu je Siriza zmagala s sedmimi odstotnimi točkami prednosti pred Novo demokracijo, tretja je bila neonacistična Zlata zora, ki ohranja svojo sedemodstotno podporo, Sirizin koalicijski partner, Neodvisni Grki, pa je s 3,5 odstotka dobil 10 sedežev. Za napoved dogodkov v zvezi z oblikovanjem vlade in komentar zopet zgrešenih javnomnenjskih raziskav smo poprosili Karacioubanisa.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.