Svete krave

Oddaja
20. 11. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Veterinarska inšpekcija je kmetu Rudiju Možganu iz okolice Krškega odvzela 24 glav goveda, po Možganovi oceni vrednih petdeset tisoč evrov. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, pod okriljem katere deluje veterinarska inšpekcija, sicer dokončnih obrazložitev še ni podala, saj bo inšpekcijski postopek zaključen v sredo. Za časopis Dnevnik so na upravi pojasnili, da je krave inšpektorica odvzela zaradi zanemarjanja. »Govedo je bilo ograjeno na malem izpustu, ki je bil zelo blaten, brez dostopa do vode in hrane, brez dostopa do hleva oziroma suhega ležišča. Živali so bile prekrite z blatom in veterinarsko neoskrbovane,« so navedli v odgovoru. Zakon o zaščiti živali določa, da lahko veterinarska inšpekcija začasno ali trajno odvzame živali, če skrbnik živalim ne zagotavlja bivališča, hrane, vode, oskrbe in svobodnega gibanja.
 
Na odvzem blatnih krav so se politični predstavniki kmetov, denimo na Sindikatu kmetov Slovenije in Kmetijsko-gozdarski zbornici, odzvali negativno. Predsednik Sindikata kmetov Slovenije in državni svetnik Anton Medved, sicer član Slovenske ljudske stranke, je prepričan, da je bil odvzem krav nezakonit.

Izjava

Kot povzame Medved, je po prepričanju sindikata Rudi Možgan zadovoljivo vzdrževal krave.

Izjava

Medtem se v Kmetijsko-gospodarski zbornici zavedajo, da krave niso živele v kravi dostojnih pogojih, citiramo: »Živali res niso bile rejene v povsem optimalnih pogojih, vendar pa niso imele nobenih negativnih posledic zaradi take reje. Imele so tudi možnost se umakniti iz blata na pašnike.« A zaradi možnosti umika iz blata in ker krave niso bile shirane, so v zbornici prepričani, da inšpekcija ni imela zakonske podlage za odvzem. V Društvu za zaščito konj, nevladni organizaciji za pomoč živalim, se s takim razumevanjem zakona ne strinjajo. Predsednica društva Natalija Nedeljko opiše kravi neprimerne življenjske pogoje, kot so razvidni s fotografij kmetije Rudija Možgana, objavljenih v medijih. 

Izjava

Dolgotrajno bivanje v visokem blatu, pomešanim z iztrebki, povzroča številne zdravstvene težave pri govedu, nadaljuje Nedeljko.

Izjava

Razburkana javnost je sprožila tudi odziv populističnega obrambnega ministra, začasno tudi opravljalca funkcije ministra za kmetijstvo Marjana Šarca, ki je napovedal notranji nadzor inšpekcijskega postopka. O Možganovih kravah in postopanju inšpektorice Danuše Štiglic pravkar razpravljajo svetniki na izredni seji Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, jutri pa bodo razpravljali tudi poslanci na seji parlamentarnega odbora za kmetijstvo.

Izjava

V sindikatu kmetov se bodo z rezultati notranjega nadzora strinjali le v primeru, da bodo potrdili njihove očitke, zagotavlja Medved. Če bo nadzor pokazal, da je odvzem bil pravilen …

Izjava

Medtem ko se kmečke interesne skupine ne strinjajo z vsebino postopka in zagotavljajo, da so bile krave rejene v primernih pogojih, opozicijske politike skrbi predvsem postopek odvzema. Tako danes v poslanskem vprašanju ministru Šarcu poslanka Nove Slovenije Vida Čadonič Špelič.

Izjava

Sprememba zakona o zaščiti živali, ki je začela veljati prejšnji teden, omogoča vzpostavitev instituta pooblaščenih svetovalcev, nevladnikov, ki bi veterinarje in inšpekcijo opozarjali na neetične prakse skrbnikov živali. Vključitev nevladnikov v inšpekcijski proces je seveda največji strah tako desnega dela parlamenta kot kmetov samih. 

Izjava

Sprememba zakona o zaščiti živali, ki je začela veljati pred slabima dvema tednoma, kljub klikfehtarskim naslovom v medijih ni omogočila odvzema, ampak je bil mogoč že pred tem. Nevladne organizacije pa so vedno primeren grešni kozel, bolje rečeno krava slovenske desnice, ki Društvo za zaščito konj obtožuje kraje. Predsednica društva Natalija Nedeljko, ki je eno kravo na prošnjo inšpektorice Danuše Štiglic sprejela v začasno rejo do zaključka inšpekcijskega postopka, pa zagotavlja, da pri postopku odvzema ni sodelovala. 

Izjava

Nedeljko ob tem opozarja, da je zanemarjanje rejne živine pri nas pogost pojav.

Izjava

Prav zato sogovornico, predvsem po odzivih na odvzem zanemarjenih krav v okolici Krškega, skrbi normalizacija zanemarjanja kmečkih živali. 

Izjava

»Najprej so prišli po krave, jaz pa sem v tišini srebal govejo juho. Ko so prišli po perutnino, sem v tišini srebal kurjo juho. Ko so prišli po mleko, ni bilo več nobene krave, ki bi se postavila zanj.« 
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

RŠ ni na strani mladega kmeta?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.