3. 12. 2013 – 17.00

TRETJI ŠTUDENTSKI REFERENDUM: O REFORMI ŠOU V LJUBLJANI

Audio file

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani bo imela referendum o reformi študentske organizacije, ki je nastal na pobudo študentske skupine Iskra. Tako bodo lahko študentje odločali ali naj se uveljavi predlog novega statuta Študentske organizacije univerze v Ljubljani. Na visokošolskih zavodih ljubljanske študentske organizacije je sicer že prejšnji teden, 27. novembra, takrat na pobudo študentske skupine Povezani, potekal neke vrste predhodni referendum. Študentje so odločali ali so za uveljavitev resolucije o reorganizaciji ŠOU v Ljubljani. Povezani so menili, da je študentska organizacija zaradi raznih negativnih dejavnikov, dejstev in utvar, prišla do točke, ko je reorganizacija nujna za njen obstoj. Predlagali so preglednejše delovanje, celovito finančno racionalizacijo organizacije, oblikovanje neodvisnega nadzornega sveta in zavzemanje za širše študentske interese.

Na 30ih volilnih enotah je bila volilna udeležba vsega 0,93 odstotna. Z drugimi številkami - oddanih je bilo 462 glasovnic, od tega je resolucijo Povezanih podprlo 359, proti so bili 103. Naj omenimo, da na določenih fakultetah izvedba referenduma sploh ni bila možna, ker ni bilo volilnih imenikov. Govorice, ki naj bi jih slišal vodja skupine Povezani Blaž Račnik, da volilnih imenikov ni bilo zaradi incidentov na minulih študentskih skupščinah v organizaciji študentskega društva Iskra. Sicer je še dodal, da ne more zagotovo reči, da volilnih imenikov ni bilo zaradi teh skupščin, pa vendarle se je dalo na določenih fakultetah po njegovih besedah razbrati, da niso želele sodelovati, da bi se izognile morebitnim incidentom. Blaž Račnik se do zaključka oddaje ni odzval, da bi dodatno pojasnil dogajanje pretekli teden in podal mnenje o tretjem referendumu.

Jutri, 4. decembra, se bo torej zgodil tretji referendum letos in hkrati tretji referendum v zgodovini Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Sogovorniki so predstavnik študentskega društva Iskra Miha Kosi, predsednica študentske organizacije na Fakulteti za arhitekturo in predstavnica študentske poslanske skupine Zagon Ana Belčič ter Matej Kert, vodja delovne skupine Predsedstva za reorganizacijo in institucionalne spremembe ŠOU-a v Ljubljani.

Dodaj komentar

Komentiraj